Per šventes alkoholis dažnai atsiranda ant mūsų stalų kaip šeimos susibūrimų priedas. Tačiau verta atkreipti dėmesį, kokius stipriuosius gėrimus renkamės, nes kai kurie jų gali būti itin žalingi mūsų sveikatai.
Saldieji alkoholiniai gėrimai – cukraus ir kalorijų bomba
Likeriai, saldūs gėrimai ir midus yra ypač populiarus pasirinkimas šventiniu laikotarpiu. Deja, šie saldieji alkoholiai yra vieni blogiausių mūsų organizmui. Juose yra ne tik daug procentų alkoholio, bet ir didžiuliai kiekiai cukraus.
Šių dviejų sudedamųjų dalių derinys labai apkrauna kasą, sukelia gliukozės kiekio kraujyje šuolius ir ilgainiui gali paskatinti atsparumą insulinui ir 2 tipo diabetą. Be to, šie gėrimai yra labai kaloringi, o tai skatina svorio augimą.
Šildomas vynas ir alus – tik iš pažiūros šildantys
Kaitintas vynas, alus ar kiti šildantys spiritiniai gėrimai atrodo idealiai tinkantys žiemos pasivaikščiojimams. Tačiau tai klaidingas įspūdis – alkoholis plečia kraujagysles, sukeldamas laikiną šilumos pojūtį, tačiau kartu pagreitina organizmo atvėsimą. Tokių gėrimų vartojimas šaltyje gali sukelti hipotermiją ir kitas pavojingas pasekmes sveikatai.
Be to, kaitintuose spiritiniuose gėrimuose vis dar yra visų kenksmingų sudedamųjų dalių, o reguliarus jų vartojimas gali padidinti kepenų ligų, 2 tipo diabeto ir hipertenzijos riziką.
Spalvoti gėrimai – sintetiniai priedai ir jų poveikis
Gėrimams su spalvotais sirupais ar dažikliais verta pasakyti griežtą „ne“. Dirbtiniai dažikliai, suteikiantys gėrimams intensyvias spalvas, gali sukelti alerginių reakcijų, virškinimo sutrikimų ir net neurologinių sutrikimų.
Be to, dažytuose gėrimuose dažnai būna daug cukraus ir alkoholio, todėl jų neigiamas poveikis organizmui padvigubėja. Tokius gėrimus maišant su riebiu maistu dar labiau apkraunamos kepenys ir visa virškinimo sistema.
Ko reikėtų vengti kartu su alkoholiu?
Alkoholio derinimas su riebiu maistu ar saldžiais desertais yra blogiausias scenarijus mūsų organizmui. Kepenys, kurios yra atsakingos už alkoholio metabolizmą, tuo pat metu turi tvarkytis su riebalais ir cukrumi, todėl detoksikacijos procesas tampa daug sudėtingesnis.
Tai savo ruožtu lemia tulžies perprodukciją ir apkrauna visą virškinimo sistemą. Dėl tokio derinio gali atsirasti rėmuo, pilvo pūtimas ir net rimtesni virškinimo sutrikimai.
Kaip apriboti žalą?
Alkoholis, kad ir kokiu pavidalu būtų vartojamas, yra žalingas – tai nuodai, pažeidžiantys kepenis, skrandį ar skatinantys širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi. Maža to, jis taip pat turi kancerogeninį poveikį“, – įspėja mitybos specialistė medicinos mokslų daktarė Klaudia Ruszkowska.
Vis dėlto, jei vis dėlto nusprendėte vartoti alkoholį, rinkitės mažiau kaloringus ir mažiau perdirbtus gėrimus, pavyzdžiui, sausą vyną, degtinę ar džiną. Venkite gurkšnoti alkoholį su saldintais gėrimais – verčiau rinkitės vandenį su citrina ar apelsinu, kad sumažintumėte cukraus koncentraciją.
Po vakaro, praleisto su alkoholiu, organizmui atsigauti galite padėti mėtų, erškėtuogių ar dilgėlių užpilais.
Nepamirškite, kad per Kalėdas svarbiausia yra saikingumas – tiek maiste, tiek gėrimuose.
Šaltinis: Abczdrowie.pl
Parašyti komentarą