Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Darote klaidą, tačiau apie tai net patys nežinote. Galite apsinuodyti

4 min. skaitymo

Daugelis iš mūsų prisimena, kaip mūsų mamos ir močiutės plaudavo mėsą po tekančiu vandeniu, tikėdamos, kad taip pašalins nešvarumus ir bakterijas. Ši kulinarinėse tradicijose įsišaknijusi praktika atrodo savaime suprantama, bet ar tikrai prasminga? Maisto saugos ekspertai įspėja, kad mėsos plovimas gali labiau pakenkti nei padėti, nes prisideda prie bakterijų plitimo virtuvėje. Šiame straipsnyje apžvelgiame mėsos plovimo faktus ir mitus ir sužinome, kas iš tikrųjų padeda užtikrinti jūsų saugumą gaminant maistą.

 

Iš kur atsirado mėsos plovimas?

Mėsos plovimas – tai iš kartos į kartą perduodama praktika, gyvuojanti jau ne vieną dešimtmetį. Tais laikais, kai šaldytuvai buvo retas dalykas, o maisto laikymo higiena „kybojo ant plauko”, plovimu buvo siekiama pašalinti matomus teršalus, pavyzdžiui, dirvožemio, smėlio ar kraujo likučius. Žalią mėsą dažnai veikė dulkės, musės ar kiti aplinkos veiksniai, todėl atrodė logiška ją kruopščiai nuplauti prieš gaminant maistą.

Šios tradicijos ypač išliko kultūrose, kuriose maisto ruošimas buvo svarbus ritualas. Mėsos plovimas turėjo ir simbolinį aspektą – mėsos išvalymas nuo „nešvarumų“ buvo laikomas žingsniu siekiant užtikrinti namų ūkio sveikatą. Dar ir šiandien daugelyje pasaulio virtuvių galima rasti žmonių, kurie šią veiklą laiko svarbia maisto gaminimo dalimi.

Tačiau šiuolaikiniai mėsos gamybos ir tvarkymo standartai labai pasikeitė. Nepaisant to, įpročiai išliko ir mėsos plovimas vis dar plačiai paplitęs – dažnai labiau iš įpročio nei iš tikro poreikio.

 

Ką siūlo ekspertai?

Maisto saugos ekspertai sutaria, kad mėsos plauti nerekomenduojama. Tokios organizacijos kaip Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) jau daugelį metų įspėja, kad plaunant mėsą bakterijos ne tik nepašalinamos, bet ir gali paskatinti jų plitimą virtuvėje. Vandens lašai, kurie purškiami plaunant mėsą, gali pernešti mikroorganizmus, pavyzdžiui, salmoneles ar kitas bakterijas, ant stalviršių, kriauklių ir net kitų maisto produktų.

Pagrindinis ekspertų argumentas yra tas, kad ant žalios mėsos esančias bakterijas sunaikina tik karštis. Verdant, kepant ar skrudinant aukštesnėje nei 70 °C temperatūroje veiksmingai sunaikinami sveikatai pavojų keliantys patogenai. Plaunant bakterijos nepašalinamos, be to, jų gali likti kriauklėje arba ant virtuvės įrankių, todėl padidėja kryžminės taršos rizika.

Užuot plovę mėsą, ekspertai rekomenduoja sutelkti dėmesį į higienišką jos tvarkymą. Mėsą reikėtų ruošti, kad ji kuo mažiau liestųsi su kitais paviršiais, o baigus darbą kruopščiai nuplauti rankas, peilius ir pjaustymo lenteles. Taip sumažinsite bakterijų pernešimo riziką, o mėsą paruošite taip, kad ji atitiktų šiuolaikinius saugos standartus.

Mėsos plovimas

Ar bakterijos tikrai išnyksta?

Daugelis žmonių mano, kad plaunant mėsą po tekančiu vandeniu pašalinamos bakterijos ir mėsa tampa saugesnė valgyti. Tačiau moksliniai tyrimai aiškiai rodo, kad plovimas nepašalina tokių mikroorganizmų, kaip salmonelės ar kampilobakterijos, kurie dažnai aptinkami žalios mėsos paviršiuje. Vanduo neturi dezinfekuojamųjų savybių, o plovimas tik nuplauna išorinius teršalus, palikdamas daugumą bakterijų nepaliestas.

Be to, plaunant bakterijos gali patekti į dar daugiau vietų. Vandens purslai perneša mikroorganizmus ant stalviršių, pjaustymo lentelių, kriauklės ar kitų netoliese esančių maisto produktų. Dėl to bakterinio užteršimo rizika ne sumažėja, o padidėja.

 

Kryžminės taršos rizika

Plaunant mėsą padidėja kryžminės taršos rizika – bakterijos gali patekti ant stalviršių, kriauklės ar kitų maisto produktų ir paskatinti apsinuodijimą maistu. Kad to išvengtumėte, venkite plauti mėsą, naudokite jai atskiras lenteles ir peilius, kruopščiai plaukite rankas ir reguliariai dezinfekuokite paviršius. Tokios priemonės užtikrins jūsų gaminamų patiekalų saugumą.

 

Ar yra išimčių?

Nors mėsos plauti nerekomenduojama, tokie produktai kaip subproduktai ar kepenys, kurie kartais būna ypač nešvarūs, gali kelti susirūpinimą. Tokiais atvejais svarbiausia yra atsargumas – plauti kriauklėje, vėliau dezinfekuoti ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Tačiau matomus kaulų ar riebalų gabalėlius galima pašalinti peiliu, neplaunant. Nepamirškite, kad bakterijas pašalina tik terminis apdorojimas ir kad higiena virtuvėje yra labai svarbi gaminamo maisto saugai.

Šaltinis: Pysznosci.pl

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Sekti:
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus