Bayloro medicinos koledžo (JAV) mokslininkai atliko naują tyrimą ir padarė išvadą, kad raudona mėsa gali būti ne tokia kenksminga. Siekdama ištirti šią temą, mokslininkų grupė analizavo skerspjūvio duomenis, apimančius apie 4000 vyresnio amžiaus suaugusiųjų, rašo Study Finds.
“Mitybos, įskaitant raudoną mėsą, vaidmuo uždegimui ir ligų rizikai nėra gerai ištirtas. Dėl to gali būti parengtos visuomenės sveikatos rekomendacijos, kurios nėra pagrįstos tvirtais įrodymais. Mūsų komanda pabandė atidžiau pažvelgti į tai, naudodama kraujyje esančių metabolitų duomenis, kurie gali suteikti tiesioginį ryšį tarp mitybos ir sveikatos”, – sakė docentas daktaras Alexis Woodas.
Tyrime mokslininkai padarė išvadą, kad neperdirbtos ir perdirbtos raudonos mėsos (jautienos, kiaulienos ar avienos) vartojimas nebuvo tiesiogiai susijęs su jokiais uždegimo žymenimis. Jie daro prielaidą, kad ne raudona mėsa, o žmogaus kūno svoris gali būti tikrasis padidėjusio sisteminio uždegimo veiksnys.
“Pasiekėme etapą, kai reikia atlikti daugiau tyrimų, kad galėtume pateikti rekomendacijas riboti raudonos mėsos vartojimą siekiant sumažinti uždegimą… Raudona mėsa yra populiari, įperkama ir skani, o jos vieta mūsų mityboje turi gilias kultūrines šaknis. Atsižvelgiant į tai, rekomendacijos mažinti jos vartojimą turi būti pagrįstos tvirtais moksliniais įrodymais, o tokių dar nėra”, – sakė Alexis Wood.
Tyrimo medžiagą galite rasti čia: Baylor College of Medicine