Gali atrodyti, kad tai didelis pokštas, tačiau danai, laistantys savo augalus gazuotu mineraliniu vandeniu, įrodo, kad rezultatai tikrai labai geri ir veiksmingi. Taigi pažvelkime į dar vieną liaudišką metodą iš arčiau.
Mineralinis vanduo
Gazuotame mineraliniame vandenyje yra magnio, kalcio ir mikroelementų, kurie stiprina augalų ląstelių sieneles. Kopenhagos universiteto profesoriaus Klarenseno eksperimentas (2023 m.) parodė, kad pomidorų, kartą per savaitę laistytų mineraliniu vandeniu, stiebai buvo 15 % storesni nei kontrolinės grupės. Tačiau dėl per didelio druskos kiekio (daugiau kaip 500 mg/l) dirvožemis tampa sūresnis.
Kai kurie sodininkai taip pat naudoja saldžius gazuotus limonadus. Sodininkai patvirtina, kad laistymas saldžiais gėrimais skatina augimą. Tačiau cukrus trukdo šaknims įsisavinti vandenį, o dažikliai vilioja graužikus.
80 proc. atvejų toks laistymas sukelia pelėsį. O galiausiai dėl saldžių gėrimų naudojimo žūsta 70 proc. augalų. To priežastis – minėtas pelėsis ir vandens pusiausvyros sutrikimas.
Arbata augalams
Arbatoje esantys taninai lėtina grybelių augimą, tačiau didina dirvožemio rūgštingumą (pH sumažėja iki 5,0). Tai pavojinga neutralioms kultūroms (agurkams, kopūstams). Be to, arbata, naudojama kaip trąša, pritraukia drozofilas (vaisines museles) ir sukelia dumblių augimą dirvos paviršiuje. Dažnas laistymas arbata taip pat slopina augalų šaknis.
Išvada
Laistyti mineraliniu vandeniu galima kartą per savaitę. Tai sustiprina stiebus ir padidina daigų atsparumą vėjui. Tačiau nepamirškite dirvožemio druskėjimo rizikos ir naudokite vandenį, kuriame mineralinių medžiagų kiekis neviršija 300 mg/l. Taip pat saldžius gazuotus gėrimus ir arbatą galima naudoti ne dažniau kaip kartą per mėnesį.
Šaltinis: dzentlmenis.lv
Parašyti komentarą