Šiame straipsnyje noriu pasidalinti visais laiko patikrintos trąšos privalumais – ji išpopuliarėjo dar sovietmečiu ir tebėra mėgstama sodininkų iki šiol. Užtenka tik vieną kartą patręšti agurkus, ir jie iškart pradeda sparčiai augti bei veda stiprų, sveiką derlių.
Be to, ši trąša veikia ir kaip puiki profilaktinė priemonė nuo įvairių ligų ir kenkėjų.
Galbūt daugelis dabar pagalvos, kad kvaila lyginti šiuolaikinius laikus su sovietiniais – esą anksčiau agurkai augdavo patys, be jokių papildomų tręšimų. Tačiau tam nesutinku – agurkai buvo tręšiami ir anksčiau, tiesiog anuomet visos trąšos buvo natūralios, be chemikalų. Pasikeitė ir pačios agurkų sėklos – šiandien daugiausia auginami hibridai. Todėl be papildomo maitinimo augalai paprasčiausiai neišgyvens.
Mūsų močiučių paslaptis – paprastos išrūgos
Mūsų močiutės agurkus tręšė paprastomis varškės išrūgomis, kurias galima įsigyti parduotuvėje arba pasigaminti namuose. Nors metodas paprastas ir itin pigus, jis puikiai apsaugo agurkus nuo kenkėjų. Papildydamos dirvožemį maistinėmis medžiagomis, išrūgos pagerina vaisių kokybę ir pagreitina augimą. Ir svarbiausia – visa tai be jokios chemijos.
Kaip paruošti šią trąšą?
Tereikia 9 litrų nusistovėjusio vandens ir 1 litro išrūgų (alternatyviai galima naudoti kefyrą). Svarbu, kad abi sudedamosios dalys būtų pakankamai šiltos – taip gausime vientisą mišinį. Trąša jau paruošta!
Asmeninė patirtis su jodu
Mano močiutė ruošė trąšą būtent taip. Tačiau aš, norėdama dar pagerinti mišinį, ryžausi išbandyti vieną seniai skaitytą patarimą iš žurnalo – įmaišiau 10 lašų jodo.
Jodas – unikalus mikroelementas ir puikus antiseptikas, padedantis kovoti su daugeliu grybelinių ligų.
Šį tirpalą naudoju jau daugelį metų ir dar niekada juo nenusivyliau. Jį galima naudoti kaip šaknų trąšą du kartus per mėnesį, o lapams purkšti – kas dešimt dienų.
Purkškimą įprastai atlieku ryte, jokiu būdu ne per kaitrią saulę. Tirpale gausu mikro- ir makroelementų, kurie skatina agurkų augimą ir stiprina jų sveikatą. Po lapų apipurškimo, kai jie išdžiūsta, ant paviršiaus susidaro plona plėvelė, kuri apsaugo augalus nuo kenkėjų.
Rezultatai po purškimo ilgai neužtrunka.
Vertinga papildoma nauda
Po kiekvieno tręšimo dirva pasipildo tokiais nepakeičiamais elementais kaip azotas, fosforas ir kalis. Remdamasi savo asmenine patirtimi galiu pasakyti: jau po antro tręšimo pastebėjau aiškius pagerėjimus – lapų geltonavimas beveik visiškai išnyko, o patys augalai tapo gyvybingesni ir stipresni.
Dabar jaučiuosi visiškai rami – žinau, kad mano agurkai yra patikimai apsaugoti nuo ligų ir kenkėjų.
Parašyti komentarą