Tam tikru atveju nepirkite iš karto trijų litrų stiklainio iš nepatikrintos prekybos vietos, bet pasiimkite majonezo stiklainį, kad jį išbandytumėte ir atliktumėte eksperimentus. Medų galite išbandyti naudodami paprastą duonos gabalėlį. Panardinkite ją į įsigytą medų 10-12 minučių – jei jis suminkštės, vadinasi, nusipirkote paprastą sirupą, o natūraliame meduje duona sukietės.
Kaip atskirti natūralų medų nuo padirbto?
Vandeniu atskiestas medus ant popieriaus lapo paliks skystų dėmių arba ištekės, tačiau geroji medaus medžiaga liks vietoje. Panardinkite įkaitintą peilio galiuką į medų, jeigu tai tikras medus ant peilio galiuko nieko neliks, o ant falsifikuoto produkto liks sudegusio cukraus sluoksnis (kaip gaminant naminius ledinukus). Arbatinį šaukštelį medaus atskieskite puse stiklinės karšto vandens: nekokybiškas medus visiškai neištirps, o jei į gautą skystį įpilsite truputį spirito, jis taps drumstas.
Jei įpilsite acto, gali susidaryti burbuliukų, kurie yra tikras ženklas, kad medus buvo sumaišytas su kreida. Paskutinis būdas – užlašinti lašelį medaus su žiupsneliu krakmolo. Geriausia, jei balti milteliai liktų kaip atskiras sluoksnis, tačiau dirbtinai sumaišytas medus tikrai su jais kaip nors sureaguos.
Taip pat skaitykite: