Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
Pradžia Straipsniai Maistas / Gėrimai Švieži, kepti ar džiovinti: kokie obuoliai sveikiausi
Maistas / GėrimaiSportas / Sveikata

Švieži, kepti ar džiovinti: kokie obuoliai sveikiausi

Obuolių derlius
Dalintis

Dabar obuolių sezonas, todėl reikia juo pasinaudoti ir prisotinti organizmą vitaminų. Galite valgyti šviežius, džiovintus ir keptus vaisius, tačiau reikia žinoti, kokia forma jie duos daugiau naudos.

Švieži obuoliai

Šviežiai nuskinti obuoliai yra patys naudingiausi. Juose yra didžiausia organizmui reikalingų medžiagų koncentracija. Mokslininkai padarė išvadą, kad suvalgius vieną šviežią obuolį (su žievele) per dieną galima pagerinti žarnyno veiklą ir odos būklę. Viskas dėl pektino, kuris valo virškinimo traktą nuo toksinų.

Vaisių rekomenduojama valgyti sergant šlapimo ir lyties bei širdies ir kraujagyslių sistemų ligomis. Obuoliuose esantys taninai veikia priešuždegimiškai, o taninai mažina akmenligės riziką. Vaisiaus žievelėje esančios medžiagos palaiko smegenų funkciją ir apsaugo nuo Alzheimerio ligos.

Sveiki ir skanūs obuoliai

Kepti obuoliai

Keptuose obuoliuose (be medaus, sūrio ar riešutų) taip pat gausu skaidulų, kalio, kalcio ir jodo, tačiau juose yra mažiau vitaminų nei šviežiuose vaisiuose. Dauguma jų sunaikinami kaitinant, tačiau ne visi. Vitaminas B6 yra atsparus aukštai ir žemai temperatūrai ir prisideda prie geros smegenų, širdies ir kraujagyslių bei centrinės nervų sistemos veiklos.

Rekomenduojama valgyti keptus vaisius esant rėmeniui, kad normalizuotųsi rūgščių pusiausvyra.

Džiovinti obuoliai

Idealiai tinka dietinei mitybai: džiovinimo proceso metu obuolys išsaugo didžiąją dalį vitaminų ir maistinių medžiagų. Į džiovintų obuolių kompotą nerekomenduojama dėti cukraus.

Sausi vaisiai yra natūralus sorbentas – iš organizmo pašalina kenksmingas medžiagas. Pakanka per dieną suvalgyti 2 valgomuosius šaukštus džiovintų obuolių, kad pagerėtų žarnyno motorika ir atsikratytumėte vidurių užkietėjimo.

Kalcis, kurio gausu džiovintuose obuoliuose, gerina plaukų ir nagų būklę. Antioksidantai lėtina senėjimo procesus ir palaiko odos tonusą.

Džiovinti obuoliai žiemai

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Autorius
Mindaugas Bružas

Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius, rašantis apie naujienas, įvykius ir praktiškus patarimus. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią informaciją. Padedu atrasti naudingas žinias ir pasidalinti svarbiausiais įvykiais, kurie gali turėti įtakos mūsų gyvenimui.

Parašyti komentarą

guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus
Panašūs straipsniai
Baimė, FOMO 3

Kodėl bijome praleisti naujienas ir įvykius: kaip veikia FOMO

Kartais atrodo, kad gyvename pasaulyje, kuriame kas sekundę kažkas vyksta. Naujos tendencijos,...

Atmintis

Kodėl žmogus nepamiršta gimtosios kalbos, net kai praranda atmintį?

Žmogaus atmintis kartais demonstruoja stulbinamą trapumą, kai trauma ar liga gali ištrinti...

Nuostabus burokėlis

Mano močiutės paslaptis: kodėl ji niekada nevirdavo burokėlių ir kaip paruošdavo skaniausius, kokius esu valgęs

Prisimenu, kaip vaikystėje sukiodavausi virtuvėje pas močiutę – mažoje, bet visada kvepiančioje...

Jautienos kaulų čiulpai

„Riebusis auksas“ vėl grįžta į meniu. Jame gausu kolageno, gerina kaulų sveikatą ir odos išvaizdą

Jautienos kaulų čiulpai, šiandien dar vadinami „riebusis auksas“, sugrįžta į mūsų virtuves....