Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Lašišų košmaras ant europiečių lėkščių: sergančios žuvys su žaizdomis keliauja iš Norvegijos tiesiai į parduotuves

Norvegiška lašiša. Asociatyvi nuotr. / TY Lim / Shutterstock.com
3 min. skaitymo

Norvegijos žurnalistai atskleidė šiurpų lobį: dėžės, pažymėtos „aukščiausios rūšies lašiša“, pilnos sergančių, sužalotų ir net sugedusių žuvų, kurios neteisėtai keliauja į Europą. Tai ne siaubo filmas, o realybė, kuri šokiruoja lašišos mėgėjus nuo Oslo iki Vilniaus. Ar jūsų mėgstama žuvis – iš tiesų „premium“?

Norvegijos visuomeninio transliuotojo NRK tyrimo žurnalistai slapta infiltravosi į lašišų perdirbimo gamyklą Europoje ir savo akimis pamatė, kas dedasi. Jie stebėjo, kaip atidaromos siuntos iš Norvegijos fermų. Rezultatas? Beveik kiekviena dėžė – tikras siaubas: lašišos su atviromis opomis, giliomis žaizdomis, deformacijomis ir net mirštančios būklės. Tokios žuvys, vadinamos „prodfisk“ (gamybos žuvys), pagal Norvegijos įstatymus neturėtų palikti šalies ribų – jas privalu perdirbti vietoje, kad būtų užtikrinta kokybė.

„Tai ne vien žaizdos – tai sergančios žuvys, kenčiančios agonijoje“, – rašo Norvegijos mokslo portalas, pabrėždamas, kad problema ne tik estetinis trūkumas. Oda nuimama prieš pardavimą, bet ar tai išsaugo sveikatą? Ne – tokios lašišos vis tiek patenka ant stalų po „korekcijos“. NRK reportažas, pavadintas „Lakselandet“ (Lašišų šalis), atskleidė, kad prieš dešimtmetį tokios siuntos buvo retenybė, o dabar – norma. Darbininkai gamykloje prisipažino: „Kiekvienoje partijoje randame kažką panašaus“.

Skandalas sprogo lapkričio pradžioje, kai NRK transliavo tyrimą. Norvegijos jūros gėrybių asociacijos vadovas Robertas Erikssonas sureagavo aštriai: „Šios žuvys neturėjo pasiekti rinkos. Jos neturėtų būti parduodamos“.

Lašišų ūkis
Lašišų ūkis

Norvegijos maisto saugos tarnyba (Mattilsynet) patvirtino: pernai pusėje patikrintų fermų rasta pažeidimų, įskaitant neteisėtą sužalotų žuvų eksportą. „Nėra tiesioginės grėsmės vartotojų sveikatai, bet tai kenkia Norvegijos eksporto įvaizdžiui“, – teigia pareigūnai. Vis dėlto, importuotojai iš Kazachstano ir kitų šalių skundžiasi: „Gauname siuntas su žuvimis, kurios atrodo kaip iš pragaro – pilnos žaizdų, nepaisant etikečių“.

Lietuvoje, kur norvegiška lašiša – supermarketų hitas, šis skandalas kelia klausimų. Ar Rimi, Maxima lentynose esanti žuvis saugi? Ekspertai ramina: ES reglamentai griežti, bet tarptautinis pasipiktinimas auga. „Tai ne tik Norvegijos problema – Europa valgo šias žuvis. Reikia skubių patikrinimų“, – sako specialistai.

Šis skandalas – tik viršūnė ledkalnio. Norvegijos lašišų fermos kovoja su masiniais mirtingumais: 2023 m. žuvo beveik 63 mln. lašišų dėl parazitų, streso ir blogų sąlygų. Pabėgimai, tarša – visa tai grasina laukinėms lašišoms. Ar ateis metas boikotui? Kol kas Norvegija žada griežtinti kontrolę, bet ar to pakaks?

Lašišos mėgėjai, būkite budrūs: kitą kartą pirkdami tikrinkite kilmę. O gal laikas grįžti prie silkės?

Šaltiniai:

  • NRK
  • https://www.sciencenorway.no/aquaculture-economy-fish/norway-exports-salmon-with-wounds-but-thats-not-the-real-problem/2573604
  • https://www.dw.com/en/norways-salmon-crisis/video-73759078
Esu KAIPKADA.LT portalo redaktorius. Mano tikslas – suteikti skaitytojams aktualią, patikimą ir naudingą informaciją, padedančią geriau suprasti pasaulį aplink mus. Siekiu padėti atrasti svarbiausias žinias ir dalintis įvykiais, kurie gali turėti realią įtaką mūsų kasdieniam gyvenimui.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.