Mėgstate rytinę kavą? Geriau atsisėskite, nes šios naujienos gali jus labai nuliūdinti. Mėgstamo gėrimo kainos auga dar neregėtu tempu, o ekspertai perspėja: tai dar ne pabaiga, o tik pradžia. „Žalių pupelių kainos labai išaugo. Tokios brangios arabikos nematėme 50 metų”. Restoranų savininkai – pripažįsta, kad už kiekvieną kilogramą šiandien moka daug brangiau nei prieš metus. Kainos pakilo taip stipriai, kad kavinėse nebegalima išlaikyti senų kainų.
Kodėl kava taip brangsta?
Arabica ir Robusta – šios dvi kavos rūšys jau kelis mėnesius kelia kainas biržose. Nuo rugsėjo kava pabrango net 30 proc., o tai tik pradžia.
Brazilija ir Vietnamas, dvi didžiausios kavą gaminančios šalys, gavo per galvą. Kartais karščiai, kartais potvyniai. Derlius buvo mažesnis, o tai atsiliepė kokybei. Kainos turėjo kilti.
Kava šiandien yra biržos prekė kaip nafta ar grūdai. „Kai trūksta didelių pupelių, vadinamųjų „ekranų”, skrudinės kovoja dėl kiekvieno maišo. O kai paklausa auga, kaina kyla kaip raketa. Be to, pridėjome didelius energijos, degalų ir transporto kaštus. Net konteineris su kava gali įstrigti vandenyne savaitėms. Mūsų konteineris iš Etiopijos vėlavo 75 dienas”, – sako ekspertai.
Pramonėje taip pat girdėti apie spekuliacijas. „Kai kurie plantacijų savininkai tyčia sulaikė kavos pardavimą, laukdami, kol kaina dar pašoks. Tai ne sąmokslo teorija, o biržos kasdienybė”, – paaiškina specialistai.
Be viso to, netrukus įsigalios nauji Briuselio reglamentai. „Europos Sąjunga nori uždrausti importuoti kavą iš vietų, kur buvo kertami miškai. Tai gera idėja, bet tai reiškia daugiau biurokratijos ir dar didesnius kaštus skrudinėms.”
Kavos kainos auga
Nuo 2025 m. sausio iki rugsėjo vidutinės kavos kainos Lietuvoje išaugo 22,6 proc. Malta kava pabrango net 28,8 proc., o tirpi – 16,4 proc.
Kavinėse taip pat matomos kainų kėlimas. Espresso, kuris dar neseniai kainavo 2,5 EUR, dabar dažnai viršija 3 EUR. Latte su sirupu ir plakta grietinėle? Pasirūpinkite išleisti 1-2 EUR daugiau.
Ne tik klientai, bet ir kavinių savininkai turi problemų. „Matome, kaip klientai reaguoja į šias kainas. Jie net klausia: ‘taip brangu?’. Jie nustebę ir kartais atsisako pirkti kavą”, – sako vienos kavinės darbuotojas.
Kava jau seniai nustojo būti prabanga. Tai mūsų kasdieninis ritualas. Žmonės gali išleisti 3,5-4 EUR už latte su sirupu žinomame tinkle, nes tai gyvenimo būdo dalis.
Ar galime tikėtis mažinimo?
Ekspertai nesutaria dėl kavos kainų ateities. Ekspertai pastebi, kad situacija tarptautinėse rinkose gali pagerėti, jei derlius Brazilijoje ir Vietname bus geresnis 2025/2026 m.
Tačiau kol šie pokyčiai pasieks vartotojus, gali praeiti daug mėnesių. Net jei kainos biržoje sumažės, parduotuvėse ir kavinėse to nepajaučiame iš karto.


Geros kavos 1kg kainuoja 25-30 EUR…1 kavos puodeliai pagaminti priklausomai nuo kavos reikia nuo 8 iki 12 gr…tad imame vidurkį…grubiai iš 1kg pagamino apie 100 puodelių ,savikaina 0,25-30 centų ..tai tik pliką kavos kaina 1 puodeliui ..dar keli centai elektra vanduo….na daugiausiai paima uždarbis ir kavinės ,įmonės pelnas..aš turiu namuose gerą kavos aparatą ir oerkuosi geras pupelės,tad gaunu labai kokybišką kavą,po savo kavos kavinėse kavos skonis baisus…
Lietuviškas biznis, kuo brangiau, nes pelno noriu daug čia ir dabar. Net nesivargina atitikti reikalavimų. Atneša late kartais vos ne į ekspreso puodelį, nes ir pienui taupo, o kad ten vienas ekspresiukas, truputį pieno ir putų, verslui dzin. Užsakyk kapučino, kavos su pienu, lygiai tas pats atkeliauja. Parodija. Ir verkia dėl kainų kavos, nors ji beveik nepabrangusi, ypač skaičiuojant didelius maišus, kur pora centų puodelius neprisideda. Ar aš perku? Išimtinais atvejais, nes 3,5 euro man nenormali kaina už kelis lašus, kai kiekį ragavęs kavą, bet negėręs. Geriau brangių pupelių nusipirkti ir pasigaminti, nei šerti besotį verslą
O kodėl „latte” brangsta 1 ar 2 eurais, jei jos sudėtyje yra tas pats 1 espresso puodelis? Caffe latte turėtų brangti tiek pat kaip ir espresso 🙂. Aišku, yra tinklų, kurie gamina „latte” su 2 espresso, tai pas juos gal ir gali pabrangti kiek daugiau, bet aš tokių „latte” nemėgstu ir prašau pagaminti su vienu shotu 🙂 . Ir dar – visi žinome, kad kavos savikaina ir kavos puodelio kaina skiriasi keliais šimtais procentų, tai gal reikėtų ne pirkėjus kaltinti, kad atsisako pirkti, o kavinė galėtų pelningumą pasimažinti ir išsaugoti klientus?