Kai dirbau padavėja, ledo aparatas visada buvo pagarbos, pramogos ir kartais šiek tiek siaubo šaltinis. Tai buvo šiuolaikinis stebuklas, galintis akimirksniu paversti drungną „Pepsi“ lediniu gaiviu gėrimu – bent jau tada, kai jis veikė. O veikdavo tikrai ne visada.
Bet vienas dalykas mane glumino nuolat – kodėl tie ledo kubeliai atrodė kaip mažytės suledėjusios spurgos? Kodėl jų viduryje yra skylė? Ir kodėl restoranų turimas ledas turi tokią formą, kai dauguma įprastų ledo kubelių yra kvadratiniai?
Pasirodo, ši labai specifinė forma turi stebėtinai mokslinį paaiškinimą, ir jis beveik neturi nieko bendra su estetika ar spurgomis, sako maisto mokslininkas dr. Bryanas Quocas Le, knygos „150 atsakymų į klausimus apie maistą“ autorius.
Taigi kas vyksta su tuo skylėtu ledu? Paprašiau Le ir dar dviejų ekspertų atskleisti paslaptį. Skaitykite toliau ir sužinokite keletą labai įdomių faktų.
Kodėl restoranų lede yra skylės?
Skylutės atsiranda dėl trijų esminių priežasčių, susijusių su komercinių ledo gamybos mašinų konstrukcija. Šių kubelių oficialus pavadinimas nėra „spurgų ledas“ – jie vadinami tuščiaviduriais kubeliais, cilindriniais kubeliais, gurmanišku ledu arba kulkos formos ledu.
Bet visus juos vienija tas pats mokslas.
1. Greitas gėrimų aušinimas
Skylė padidina ledo ir gėrimo sąlyčio paviršiaus plotą, todėl gėrimas atvėsta daug greičiau nei su įprastu ledo kubu.
Tai panašu į skirtumą tarp to, ar sriubą bandytumėte atvėsinti vienu dideliu ledo gabalu, ar daugybe mažesnių. Didesnis paviršiaus plotas – greitesnis šilumos perdavimas.
Barmenė Lea Miner teigia, kad toks ledas idealiai tinka kokteiliams: jį patogu suplakti plaktuvėje, o į stiklinę supilti didesnius, lėčiau tirpstančius kubelius. Taip gėrimas išlieka šaltas, bet nevirsta vandeninga sriuba.
2. Greita gamyba
Restoranams reikia daug ledo – greitai ir nuolat. Komercinės mašinos čia atlieka savo darbą kitaip nei jūsų šaldiklis.
Vanduo purškiamas ant labai atšaldyto metalinio cilindro, sluoksnis po sluoksnio užšąla aplink jį. Kai pasiekiamas reikiamas storis, cilindras trumpam pašildomas, ir tuščiaviduriai kubai nukrenta į dėžę.
Ši technologija leidžia ledą gaminti itin sparčiai.
3. Optimalus aušinimo ir vandens santykis
Restoranai nenori pripildyti stiklinės ledu taip, kad klientas pasijustų apgautas. Skylė leidžia:
- greitai atvėsinti gėrimą,
- nenaudoti per daug ledo,
- išlaikyti didesnį gėrimo tūrį.
Be to, tuščiaviduriai kubai sunaudoja mažiau vandens, todėl jų gamyba – ekonomiškesnė.

Papildomas privalumas: didesnis saugumas
Nors nėra oficialių tyrimų, manoma, kad skylė lede sumažina užspringimo riziką – kubelis tirpsta greičiau ir leidžia orui lengviau prasiskverbti.
Iš kur atsirado toks ledo dizainas?
Ši forma išpopuliarėjo XX a. viduryje kartu su modernių komercinių ledo gamybos mašinų atsiradimu. Skylė atsirado ne dėl grožio, o todėl, kad:
- tokį ledą lengva pagaminti,
- lengva išimti iš aparato,
- jis efektyviai aušina gėrimus,
- pakankamai tvirtas, kad nesuliptų.
Netrukus ši forma tapo pramonės standartu.
Kur dar naudojamas toks ledas?
- Lėktuvuose – dauguma ledo pakuočių gaminamos tais pačiais aparatais kaip restoranams.
- Viešbučiuose – koridorių galuose esantys aparatai naudoja tokią pačią technologiją.
- Kai kuriuose namų šaldytuvuose – aukštesnės klasės modeliai gali gaminti kulkos formos kubelius.
Kodėl tokio ledo nenaudojame namuose dažniau?
Trumpas atsakymas – kaina. Komercinės sistemos gali kainuoti dešimtis tūkstančių dolerių, todėl buitiniai šaldytuvai renkasi paprastesnes technologijas. Dėl to namuose paplitę pusmėnulio formos kubeliai.
Ar verta namuose naudoti skylėtą ledą?
Jei mėgstate kokteilius ar norite profesionalaus baro efektų – taip. Bet namams tinka ir įprasti ledo kubeliai. Kiekviena forma turi savo paskirtį.
Kaip namuose pasigaminti skylėtą ledą?
- Įsigykite stalviršinį ledo aparatą, gaminantį kulkos formos ledą.
- Kartais tokie ledo maišeliai parduodami restoranų tiekimo ar kai kuriose maisto prekių parduotuvėse.
Nesvarbu, ar mėgstate rutuliukus, kvadratinius kubelius ar tuščiavidurius „spurgų“ formos ledukų, žinokite – kiekviename iš jų slypi fizikos, inžinerijos ir efektyvumo mokslas.
Ir štai turite puikų įdomų faktą, kuriuo galima nustebinti kitą kartą prie vakarienės stalo. Tik gal praleiskite istoriją apie tarakonus.


