Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kaip namuose pasigaminti kavos lyg aukščiausio lygio kavinėje?

3 min. skaitymo

Kavinėje paruošta kava dažnai nustebina savo skoniu, todėl nenuostabu, kad norime pasiekti tokį patį rezultatą ir namuose. Tačiau praktikoje gėrimas dažnai gaunasi per kartus, per stiprus arba visai be charakteringos putos. Kame priežastis? Baristos įsitikinę: kavoje nėra nereikšmingų detalių. Viskas – nuo skrudinimo iki vandens temperatūros – įtakoja galutinį rezultatą. Tačiau su teisingu požiūriu galima išmokti virti puikią kavą ir namų sąlygomis.

Pupelių šviežumas – skonio garantas

„Gera kava prasideda nuo tinkamų pupelių,” – pabrėžia Lukas V., sertifikuotas barista ir kavos skrudinimo meistras. „Idealiausia pirkti pupeles, kurios buvo skrudintos ne daugiau kaip prieš kelias dienas, geriausia – specializuotose parduotuvėse arba iš vietinių skrudintojų.”

Žalių pupelių skrudinimas namuose – bereikalingas laiko ir pinigų švaistymas. O štai kava iš prekybos centrų – beveik visada kompromisas kokybės atžvilgiu: laikymo sąlygos dažnai beviltiškos, pupelės guli apšviestos ir atvirame ore. Tikra kava turi būti hermetiškoje, tamsioje pakuotėje.

Rinkitės kokybišką žaliavą, o ne prekės ženklus

Lentynose – dešimtys kavos prekinių ženklų, bet rinktis verta ne pagal logotipo atpažįstamumą, o pagal kilmę ir sudėtį. Geriausiai tiks 100% arabikos rūšys iš patikrintų regionų – jos švelnesnės, aromatingesnės ir labiau subalansuotos skonio atžvilgiu.

„Robusta, nors ir pigesnė, suteikia aštrų, grubų skonį ir turi daugiau kofeino,” – aiškina Lukas. „Jei norite tikrai geros kavos – laikykitės atokiau nuo abejotinų mišinių ir pigių variantų.”

Kava kaip kavinėje

Tinkamas laikymas – svarbus žingsnis

Atidarius pakuotę, pupeles reikia persipilti į hermetišką talpą – pavyzdžiui, keraminį arba stiklinį indą su sandariai priglundančiu dangteliu. Svarbiausia – apsaugoti kavą nuo oro, drėgmės ir pašalinių kvapų.

„Šaldytuvas ir šaldiklis – ne geriausia pasirinkimas,” – perspėja ekspertas. „Pupelės greitai sugeria kvapus ir praranda savo savybes. Optimalu pirkti tiek kavos, kiek išgersite per 5-7 dienas.”

Vanduo įtakoja labiau, nei atrodo

Pusė kavos puodelio – tai vanduo, ir jei jis prastos kokybės, jokios pupelės neišgelbės skonio. Vanduo su kvapais (pavyzdžiui, chloru) ir distiliuotas vanduo padaro skonį plokščią ir nemalonų. Geriau naudoti buteliuose parduodamą arba filtruotą vandenį su neutraliu skoniu.

Laikykitės tikslių proporcijų

„Kad gėrimas būtų sodrus ir skanus, svarbu netaupyti kavos,” – pataria Lukas. „Standartiniam 180 ml puodeliui reikės maždaug 2 valgomųjų šaukštų maltos kavos. Vandens kiekio didinimas, nekeičiant pupelių kiekio, lems vandeningą, kartų skonį. Tikslus dozavimas – gero rezultato pagrindas.”

Vandens temperatūra turi reikšmę

Verdantis vanduo – kavos priešas. Optimali užplikymo temperatūra – apie 87-93°C. Jei verdate vandenį rankiniu būdu, leiskite jam pastovėti 30-45 sekundes po užvirimo.

„Plikymas per karštu vandeniu sukelia kartumą ir sunaikina subtilias skonio natas,” – įspėja ekspertas. „Pakartotinai virinti vandens taip pat neverta – jis praranda deguonį, ir kava išeina be „skonio”.”

Šių paprastų, bet svarbių taisyklių laikymasis padės jums paversti kavos ruošimą namuose tikru malonumu. Šiek tiek dėmesio detalėms – ir jūsų puodelis bus nė kiek ne blogesnis už tą, kurį ruošia profesionalūs baristos.

Įvertink šį straipsnį

Suteikiame jums galimybę įvertinti mūsų turinį. Spustelėkite ant žvaigždės, kad įvertintumėte!

Vidutinis reitingas / 5. Balsų skaičius:

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
guest
0 Komentarai(ų)
Naujausi
Seniausi Daugiausiai balsavo
Įterpti atsiliepimai
Žiūrėti visus komentarus