Makaronai yra lengviausiai paruošiamas garnyras, kuris tinka beveik prie bet kokio patiekalo. Pateiksime praktinių patarimų, kaip virti makaronus, kad jie neliptų, ir net aprašysime, kaip juos virti ne tik puode, bet ir mikrobangų krosnelėje bei garintuve.
Kaip virti makaronus?
Paimkite didelį puodą, ne mažesnį kaip 2,25 litro. Tada verdantis vanduo nebėgs per viršų ir makaronai netaps sulipę. Į puodą įpilkite 0,5 litro vandens ir įjunkite stiprią kaitrą. Paragaukite ir pagardinkite maždaug 10 g druskos.
Pradėjus virti vandeniui, sudėkite makaronus. Jei naudojate ilgus makaronus (pvz., spagečius), jų nelaužykite, tiesiog sudėkite į puodą. Po pusės minutės jie taps minkšti ir turėtų būti galima juos nuskandinti iki pat dugno.
Kai vanduo vėl užvirs, sumažinkite ugnį iki vidutinės arba silpnos. Vanduo turi tik šiek tiek užvirti. Verdant neuždenkite puodo dangčiu, kitaip vanduo išsilies ant viryklės, o makaronai sulips. Virdami makaronus būtinai juos pamaišykite, kad jie nesuliptų tarpusavyje ir nepriliptų prie puodo dugno.
Po 8-9 minučių patikrinkite, ar makaronai išvirę. Jie neturi būti per kieti ar per daug minkšti. Geriausia iš anksto perskaityti ant pakuotės pateiktus nurodymus dėl gaminimo laiko ir jų laikytis.
Kai makaronai bus paruošti, perkoškite juos per sietelį ir leiskite vandeniui nutekėti.
Kaip pasigaminti skanių makaronų? Patyrusių virėjų paslaptys
Kol makaronai verda, įpilkite šaukštą augalinio aliejaus. Taip makaronai kepdami nesulips. Kai tik makaronai bus paruošti, nusausinkite juos.
- Pirmiausia nuplaukite sietelį verdančiu vandeniu. Taip paruošite jį karštiems makaronams, kad jie nepriliptų prie sietelio šonų.
- Norėdami suteikti ypatingą skonį, į puodą, kuriame verda makaronai, įdėkite 50-70 g sviesto ir jį ištirpinkite. Tada sudėkite makaronus ir išmaišykite. Makaronai bus malonaus skonio, minkšti ir nesulipę.
- Išvirusius makaronus taip pat galite įmaišyti į padažą ir 1-2 minutes pašildyti. Taip patiekalas bus dar sultingesnis ir sotesnis.
- Įsitikinkite, kad makaronai patiekiami švieži ir karšti. Išdžiūvę jie nebus skanūs, o pakartotinis šildymas nepadės.
Jei gaminate spagečius, specialiomis žnyplėmis sudėkite juos į lėkštes ir aukštai pakelkite. Taip galėsite lengvai atskirti vieną dalį nuo kitos.
Makaronus geriausia patiekti su padažu. Itališki makaronai laikomi pripažinta kulinarijos klasika. Todėl pravartu atsižvelgti į Italijos patarimus. Prieš pradėdami ruošti patiekalą italai pasirenka padažą. Galioja netiesioginė taisyklė, kad tirštas padažas (pavyzdžiui, sūrio padažas arba grietinėlės padažas su žolelėmis ir daržovėmis) turėtų būti patiekiamas su trumpais ir storais makaronais. Ilgi ir siauri makaronai tradiciškai patiekiami su subtilesniu padažu ir jūros gėrybėmis.
Kaip pasirinkti tinkamus makaronus?
Makaronai gaminami iš įvairių žaliavų, įskaitant ryžius, grikius ir net pupeles. Labiausiai paplitę yra makaronai iš miltų. Tačiau ir čia yra tam tikrų ypatumų.
A grupė (arba aukštesnės klasės) – tai makaronai, pagaminti iš kietųjų kviečių. B grupės makaronai gaminami iš minkštųjų kviečių miltų. Jie yra pigesni. B grupės makaronai gaminami iš viso grūdo kvietinių miltų ir pirmos rūšies miltų.
Sveikiausi makaronai gaminami iš kietųjų kviečių. Makaronuose yra daugiausiai netirpių skaidulų, kurios gerina virškinimą. Taip pat šiuose makaronuose yra mažiau angliavandenių.
Tokio patiekalo energinė vertė svyruoja nuo 327 iki 351 kcal. Prastos kokybės makaronai greitai išverda. Todėl prieš pirkdami makaronų pakelį įsitikinkite, kad jie pagaminti iš kietųjų kviečių. Ant pakuotės turi būti užrašas “di grano duro”, kuris itališkai reiškia “kietieji grūdai”.
Kiek laiko reikia virti makaronus?
Ant pakuočių paprastai nurodoma, kiek juos reikia virti. Tai priklauso nuo daugelio faktorių, tokių kaip – kokie grūdai buvo naudojami gaminant makaronus, kokios storio ir t.t. Paprastai tai trunka 7-10 minučių. Tačiau po 6-9 minučių virimo laiko patikrinkite, ar makaronai yra paruošti. Ji neturi būti standūs, tačiau neturi suirti.
Galite išimti vieną makaroną ir paragauti. Makaronų mėgėjai ir italų makaronų mėgėjai renkasi šiek tiek neišvirusius makaronus “al dente” (pagal dantis).
Vaizdo įrašas – kaip virti makaronus puode?
Daugelis žmonių mano, kad tiksliai žino, kaip gaminti makaronus. Tačiau, pasirodo, yra nemažai maisto gaminimo paslapčių. Tereikia jų laikytis ir makaronai bus puikaus skonio.
Taip pat skaitykite: