Česnakas – ne tik prieskonis, bet ir tikras virtuvės lobis. Jį galima naudoti kur kas plačiau, nei esame įpratę. Šiame straipsnyje – dešimt praktiškų gudrybių, kurios padės greičiau nulupti skilteles, ilgiau jas laikyti šviežias, išgauti kvapnią pastą ir net paversti atliekas naudingu prieskoniu.
1. Kaip nulupti česnaką per minutę
Lengviausias būdas – nupjauti česnako galvutės šakninę dalį ir lengvai paspausti peilio šonu. Galvutė subyra, o skiltelės išsiima beveik pačios – be lipnių rankų ir be vargo.
2. Laikymas druskoje – kad nesupelytų
Kad česnakas ilgiau išliktų tvirtas ir kvapnus, sudėkite jį į indą su dangčiu ir dugne paskleiskite druskos sluoksnį. Druska veikia kaip natūralus konservantas. Skilteles geriausia dėti šaknimis žemyn – taip jos išlieka šviežios kelias savaites.
3. Kaip pašalinti česnako kvapą nuo rankų
Paprasčiausias būdas – patrynę pirštus į nerūdijančio plieno šaukštą. Plienas reaguoja su česnako junginiais ir kvapas dingsta per kelias sekundes.
4. Kaip nulupti daug skiltelių iš karto
Pamerkite skilteles į šaltą vandenį 30 minučių. Odelė suminkštėja ir nusilupa akimirksniu.
Jei skubate – pašildykite visą galvutę mikrobangų krosnelėje 30 sekundžių. Po to skiltelės tiesiog pačios iššoka iš lukšto.
5. Mechaninis „stiklainio metodas“
Įdėkite kelias skilteles į stiklainį, užsukite dangtelį ir purtykite apie minutę. Didžioji dalis skiltelių po to būna visiškai nuluptos – be jokio darbo.

6. Greitas česnako pasmulkinimas be netvarkos
Sudėkite nuluptas skilteles po maistine plėvele ir sutrinkite peiliu, stiklainiu ar kito indo dugnu. Gaunasi aksominė česnako pasta, kuri tinka bet kokiam patiekalui.
7. Kai nėra preso – tiks šakutė ar sietelis
Tereikia kelis kartus paspausti skiltelę šakute arba pertrinti per smulkų sietelį. Rezultatas toks pat kaip naudojant česnaką spaustuvę – bet be papildomų įrankių.
8. Keptas česnakas kaip grietinėlė – tikras delikatesas
Nupjaukite visos galvutės viršūnę, pabarstykite druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir suvyniokite į foliją.
Kepkite 200 °C, 35–40 min.
Vidus tampa:
- minkštas,
- saldus,
- kremiškas kaip grietinėlė.
Puikiai tinka tepti ant skrebučių, dėti į bulvių košę ar naudoti padažuose.
9. Česnako pastos užšaldymas ledo formelėse
Jei turite daug česnako, sutrinkite jį į pastą ir sukrėskite į ledo formeles. Užšalę kubeliai idealiai tinka sriuboms, troškiniams ar padažams – tiesiog įmeskite vieną į puodą, ir patiekalas akimirksniu įgaus aromato.
10. Česnako lukštai – ne šiukšlės, o prieskonis ir aliejus
Lukštų milteliai:
Nuplaukite lukštus, išdžiovinkite orkaitėje ir sumalkite. Tai puikūs natūralūs prieskoniai, tinkantys bulvėms, sriuboms ar mėsai.
Česnako aliejus:
Užpilkite lukštus bet kokiu augaliniu aliejumi, palikite per naktį ir nukoškite. Gausite kvapnų, švelniai česnakinį aliejų, kuris tinka salotoms, daržovėms ar mėsai.


