Armėniško stiliaus aštrūs pomidorai – tai atvejis, kai iš paprastų ingredientų galima pagaminti tikrą žiemos skanėstą. Šiek tiek paprikos, žolelių ir čili pipirų pavers pomidorus ypatingais.
Ingredientai
Padažui:
- 300 g saldžiosios paprikos
- 5 skiltelės česnako
- 40 g šviežio baziliko
- 40 g šviežio saliero
- 2 aitrios čili paprikos
- 60 ml rafinuoto aliejaus
Pomidorams:
- 2 kg pomidorų (geriausia „kreminių” ar mėsingų veislių)
Marinatui:
- 1 litras vandens
- 30 g druskos
- 100 g cukraus
- 50 ml acto
Gaminimo eiga
1. Paruoškite padažą
Į trintuvą sutrinkite 300 g saldžiosios paprikos, 5 skilteles česnako, apie 40 g šviežio baziliko ir tiek pat saliero. Taip pat įmeskite 2 aitriąsias čili paprikas. Jos suteiks šiek tiek aštrumo, bet patiekalo neapkars.
Kai gausite vienalytį daržovių mišinį, įpilkite 60 ml rafinuoto aliejaus. Tai būtina, kad skonis ir aromatas tolygiai pasiskirstytų visuose pomidoruose. Paruoštas padažas kvepės labai apetitiškai.
2. Paruoškite pomidorus
Šiam receptui geriau imti prinokusius, bet tankius pomidorus. Tam geriausiai tinka „kreminės” arba mėsingos veislės. Jei naudojate mažus pomidorus, juos reikia perpjauti per pusę. Iš didesnių pomidorų suformuokite didelius riekeles.
3. Sudėkite į stiklainius
Sterilizuokite konservavimo stiklainius ir gerai juos nusausinkite. Ant kiekvieno dugno įdėkite kelis šaukštus padažo. Tada sudėkite pomidorų sluoksnį, vėl padažą. Ir taip toliau iki viršaus. Dėl to visi gabalėliai bus prisotinti aromato.
4. Paruoškite marinatą
Į puodą įpilkite 1 litrą vandens, įberkite 30 g druskos, 100 g cukraus ir 50 ml acto. Mišinį užvirinkite, kad viskas gerai ištirptų.
Po to į pripildytus stiklainius supilkite dar karštą marinatą. Tai tobulas marinatas, nieko jame keisti nereikia. Rūgštingumas ir saldumas yra subalansuoti, todėl aštrūs pomidorai nebūna pernelyg aštrūs.
5. Sterilizavimas
Tai labai svarbus žingsnis, kurio nereikėtų praleisti.
Ant puodo dugno uždėkite rankšluostį, sudėkite ant jo stiklainius ir įpilkite vandens tiek, kad jis siektų stiklainių pečius. Puodą su stiklainiais uždėkite ant vidutinės ugnies ir palaukite, kol užvirs.
Po to 10 minučių sterilizuokite ir nedelsdami uždenkite dangčiais. Apverskite stiklainius ir palikite atvėsti po antklode. Jei dangteliai užsukami, jų vartyti nereikia.
Rezultatas: Gausi aromatingus, šiek tiek aštrius pomidorus, kurie puikiai tiks prie mėsos, bulvių ar tiesiog kaip užkandis šaltaisiais žiemos vakarais. Armėniškas skonis jūsų virtuvėje garantuotas!