Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

6 priežastys, kodėl agurkai naudingi sveikatai – ir kaip jie gali pagerinti jūsų savijautą

4 min. skaitymo

Gaivus, traškus agurkas puikiai tinka tiek salotoms, tiek prie humuso. Nors dažnai laikomas daržove, iš tiesų agurkas yra vaisius. Jis ne tik praturtina patiekalus skoniu ir tekstūra, bet ir suteikia daug svarbių maistinių medžiagų.

Agurkai (lot. Cucumis sativus) žinomi daugiau kaip 3 tūkstančius metų – jų kilmė siekia Indiją. Vėliau jie paplito po visą Aziją ir kitas pasaulio dalis. Kartu su moliūgais, arbūzais ir cukinijomis agurkai priklauso moliūginių (Cucurbitaceae) šeimai ir yra vaisiai pagal botaninius kriterijus. Šiuo metu pasaulyje egzistuoja daugiau nei 100 agurkų veislių – tai leidžia mėgautis jų nauda sveikatai be nuobodulio.

Agurkų nauda sveikatai

1. Agurkai – puiki hidratacijos priemonė
Agurkai net 95 % sudaryti iš vandens, todėl jie itin naudingi odai, inkstų funkcijai ir bendrai organizmo drėgmei. Reguliarus agurkų vartojimas padeda palaikyti kraujospūdį ir detoksikacijos procesus organizme.

2. Agurkuose gausu vitamino K
Vitaminas K svarbus kaulų tvirtumui ir kraujo krešėjimui. Jis yra būtinas baltymo osteokalcino gamybai, kuris dalyvauja kaulų audinio formavime. Viena agurkų porcija gerokai priartina prie dienos normos.

3. Agurkai mažina uždegimą
Pasak gydytojos dietologės Danos Melink, agurkai turi antioksidantinių savybių – juose yra polifenolių (pvz., lignanų ir kukurbitacinų). Šios medžiagos mažina uždegiminius procesus, apsaugo ląsteles nuo oksidacinės žalos ir gali padėti išvengti širdies ligų bei vėžio. Kai kurie tyrimai rodo, kad kukurbitacinai gali net stabdyti vėžinių ląstelių plitimą.

4. Agurkai gerina virškinimą
Agurkuose yra tirpios skaidulos ir daug vandens – tai padeda virškinimo sistemai veikti sklandžiai. Skaidulos gerina medžiagų apykaitą ir reguliuoja cholesterolio lygį. Vanduo svarbus maisto virškinimui, maistinių medžiagų įsisavinimui ir žarnyno peristaltikai.

5. Agurkai turi vitamino C ir kalio
Nors jų kiekiai nedideli, vitaminas C ir kalis prisideda prie geros imuninės sistemos veiklos ir organizmo hidratacijos. Kalis padeda išlaikyti skysčių balansą, o vitaminas C veikia kaip antioksidantas.

6. Agurkai gali padėti reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
Agurkų vartojimas siejamas su geresne glikemijos kontrole. Tyrimų apžvalgos rodo, kad jie gali turėti antidiabetinį poveikį. Bandymuose su gyvūnais agurkai padėjo sumažinti uždegiminį stresą – svarbų veiksnį sergant diabetu.

Rauginti agurkai maišelyje

Agurkų rūšys

  • Angliškas (šiltnaminis) agurkas – ilgas, tamsiai žalias, su plona odele. Galima valgyti neskustą.
  • Japonų agurkas – siauras, tamsiai žalias, su šiurkščia žievele. Skirtas vartoti nesilupus.
  • Persiškas agurkas – trumpesnis ir storesnis, traškus, nereikia skusti.
  • Armėniškas („gyvatinis“) agurkas – dryžuotas, puikiai tinka užkandžiams ar konservavimui.
  • Citrininis agurkas – nedidelis, šviesiai geltonas, salstelėjusio skonio, dažniausiai randamas ūkininkų turguose.

Kaip pirkti agurkus

Rinkitės ekologiškus agurkus – įprasti dažnai padengiami vašku, kad ilgiau išliktų švieži. Jei renkatės neekologiškus, venkite storos, vaškuotos žievelės, nes ją sunkiau švariai nuplauti ir gali būti nemalonaus skonio.

Kaip įtraukti į mitybą

Agurkai yra neutralūs ir universalūs – juos galima marinuoti, mirkyti į užtepėles, dėti į salotas, salsą, sumuštinius ar valgyti vienus. Tai sveikas ir patogus užkandis kiekvienai dienai.

Išvada

Agurkai – ne tik skanūs, bet ir itin naudingi. Jie prisideda prie hidratacijos, gerina virškinimą, stiprina imunitetą, mažina uždegimą ir padeda reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje. Įtraukę juos į savo kasdienį racioną, galite pagerinti savijautą ir bendrą sveikatą. Rūpinimasis savimi prasideda nuo mažų, bet svarbių pasirinkimų – kaip šviežias agurkas jūsų lėkštėje.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *