Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Aguonpienis – tikrasis lietuviškas Kūčių aguonų pienas: klasikinis receptas + 3 greitos variacijos (2025 m. atnaujinta versija)

Aguonpienis
3 min. skaitymo

Aguonpienis – bene svarbiausias Kūčių stalo akcentas. Be jo kūčiukai tiesiog „ne tie“. Daugelis skundžiasi, kad aguonų pienas išeina pilkas, kartus arba per skystas. Šiame recepte surinkau visas močiučių gudrybes + šiuolaikinius triukus, kad aguonpienis būtų sodriai baltas, riebus, saldus ir kvapnus – būtent toks, kokį prisimename iš vaikystės.

Klasikinis aguonpienis (4–6 asmenims)

Ingredientai

Ingredientas Kiekis Pastaba
Maistinės aguonos 200 g geriausios – lietuviškos arba lenkiškos
Vanduo (verdantis) 1 litras pirmam užpylimui
Pienas (3,5–4 % riebumo) 700–800 ml kuo riebesnis, tuo skaniau
Cukrus 80–120 g pagal savo saldumo pojūtį
Medus (nebūtina) 1–2 v.š. suteikia aksominį skonį
Vanilinis cukrus 1 pakelis (10 g) arba vanilės ankštis

Paruošimas žingsnis po žingsnio

  1. Aguonas nuplikykite
    Suberkite 200 g aguonų į dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu (apie 1 l), išmaišykite ir palikite 10–15 minučių. Tai pašalina kartumą ir „išplauna“ purvą. Nusunkite per smulkų sietelį.
  2. Pertrinkite arba sumalkite
    Geriausias variantas 2025 m. – galingas blenderis su peiliukais (pvz., Bosch, Philips ar Nutribullet). Sudėkite nuplikytas aguonas, įpilkite 200 ml šalto pieno ir malti ant maksimalaus greičio 2–3 minutes, kol masė taps visiškai balta ir kreminė. Močiutės variantas – trinti grūstuvėje arba maltu mėsmale 3–4 kartus.
  3. Perkoškite per marlę
    Įdėkite masę į dviejų sluoksnių marlę, gerai išspauskite. Išspaudų neišmeskite – jos puikiai tiks į tinginį arba aguoninį pyragą!
  4. Sumaišykite su likusiu pienu
    Gautą „pieną“ supilkite į puodą, įpilkite likusius 500–600 ml pieno, įberkite cukrų, vanilinį cukrų ir medų. Kaitinkite ant silpnos ugnies iki 70–80 °C (neturi užvirti!), nuolat maišykite.
  5. Patiekite
    Karštas – tradiciškai, šaltas – šiuolaikiškiau. Galima laikyti šaldytuve iki 3 dienų.

Kalorijos ir maistinė vertė (100 ml)

  • 135 kcal
  • Riebalai 9 g | Angliavandeniai 11 g | Baltymai 4 g
Pienas iš aguonų
Pienas iš aguonų

3 greitos ir šiuolaikiškos aguonpienio variacijos 2025 m.

Variacija Kas kitaip Laikas
Veganiškas aguonpienis Vietoj pieno – migdolų arba avižų pienas + 1 v.š. kokosų aliejaus 10 min
Tinginio aguonpienis 150 g maltų aguonų + 800 ml pieno + cukrus + vanilė → plakite blenderiu 1 min, neperkošiate (gaunasi tirštesnis, su „kruopelėmis“) 5 min
Aguonpienis su kondensuotu pienu 150 g maltų aguonų + 400 ml pieno + 200 ml saldinto kondensuoto pieno → nereikia papildomai saldinti 7 min

Dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti

Klaida Kaip ištaisyti
Pilkas aguonpienis Būtinai nuplikykite ir malti su pienu, o ne vandeniu
Kartus skonis Nuplikymas + dvigubas malimas
Per skystas Naudokite riebesnį pieną ir mažiau skysčio
Aguonos „neatsidaro“ Pirkite tik šviežias (2024–2025 m. derliaus)

 

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.