Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Apverstas obuolių pyragas – skaidrus kaip gintaras ir minkštas kaip marmeladas: desertas, kuris tirpsta burnoje

Apverstas obuolių pyragas
3 min. skaitymo

Jei esate pavargę nuo įprasto obuolių pyrago, šis receptas jus nustebins. Apverstas obuolių pyragas – tai prancūziško žavesio ir naminio švelnumo sintezė. Iškeptas jis atrodo tarsi gintaro gabalėlis, o tekstūra primena marmeladą – minkštą, sultingą ir vos salstelėjusį. Tešlos čia tiek, kiek reikia, kad laikytų formą – viską valdo karamelizuoti obuoliai.

Gintarinė paslaptis: obuoliai ir cukraus sirupas

Pyrago esmė – gausiai naudojami obuoliai, apgaubti lengvu karamelės blizgesiu. Jie kepdami tampa permatomi, tarsi vaisių želė, o skonis įgauna subtilų saldžiarūgštį toną.

Jums reikės:

  • 1 kg obuolių (geriausia – rūgštesnių veislių),
  • 200 g cukraus karamelizavimui,
  • 80 g miltų,
  • 50 g sviesto,
  • 3 kiaušinių,
  • 80 g cukraus tešlai,
  • žiupsnelio druskos,
  • ½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
  • vanilinio cukraus pagal skonį.
Prancūziško stiliaus apverstas obuolių pyragas
Prancūziško stiliaus apverstas obuolių pyragas

Tobulas balansas tarp sultingumo ir trapumo

Pirmas žingsnis – karamelizuoti obuoliai.
Keptuvėje ištirpinkite 200 g cukraus, kol jis taps auksinės spalvos sirupu. Į jį sudėkite nuluptus ir plonai pjaustytus obuolius, kelias minutes pavirkite, kol jie apsitrauks blizgančia mase.

Tada obuolius sluoksniuokite į kepimo formą – tankiai, be tarpų. Būtent ši gausa ir sukuria „gintarinį“ efektą.

Tešla – itin lengva.
Kiaušinius išplakite su cukrumi ir žiupsneliu druskos, įmaišykite ištirpintą sviestą, miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Tešla turi būti vientisa, šiek tiek tiršta, bet ne kieta. Supilkite ją ant obuolių – ji pasklis plonu sluoksniu viršuje.

Kepimas: čia slypi visas grožis

Kepkite 190–200 °C temperatūroje, orkaitės apačioje, apie 50–60 minučių – kol obuoliai suminkštės ir ims burbuliuoti. Tuomet dar 20 minučių kepkite tešlos viršų, kol šis įgis švelnų auksinį atspalvį.

Iškeptą pyragą pailsinkite 10–15 minučių, tada atsargiai apverskite ant lėkštės – obuoliai atsidurs viršuje, o tešla – apačioje. Rezultatas: skaidrus, blizgus paviršius, tarsi karamelės veidrodis.

Kaip patiekti

Toks pyragas nereikalauja sudėtingų papuošimų – jo grožis slypi skaidrumo ir šviesos žaisme. Tačiau jei norite ypatingo efekto:

  • pabarstykite cukraus pudra,
  • šalia patiekite kaušelį vanilinių ledų arba šlakelį plakto grietinėlės,
  • papuoškite keliais šviežių mėtų lapeliais.

Kodėl verta išbandyti

Šis desertas – ne tik estetiškas, bet ir praktiškas. Jis:

  • paruošiamas iš paprastų ingredientų,
  • nereikalauja brangių priedų ar formų,
  • atrodo įspūdingai net šventiniame stalo centre.

Be to, dėl didelio obuolių kiekio pyragas išlieka drėgnas net kitą dieną, o atvėsęs tampa tarsi vaisinis marmeladas.

Verdiktas: „Aukštyn kojomis“ obuolių pyragas – tai saldus priminimas, kad genialumas slypi paprastume. Karamelizuotas, minkštas, permatomas – desertas, kuris ne tik gardus, bet ir vizualiai pribloškiantis. Jei norite nustebinti artimuosius be sudėtingų triukų, šis receptas taps jūsų nauju rudens hitu.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.