Pomidorai su sodriu armėnišku skoniu – aromatingas ir aštrus marinatas, puikiai išryškinantis natūralų daržovių saldumą.
Vasara atneša ne tik šilumą ir saulę, bet ir gausų sodo gėrybių derlių. Tuomet prasideda tikrasis „konservavimo maratonas“ – į stiklainius keliauja agurkai, paprikos ir, žinoma, sultingi, aromatingi pomidorai. Prieš porą metų vieno armėnų virtuvės šefo, su kuriuo susipažinau visiškai atsitiktinai, dėka gavau jo šeimos receptą. Jis šypsodamasis tarė: „Paragauk, ir kitų receptų nebereikės.“ Pasirodo, jis buvo teisus – šį receptą naudoju kasmet, o stiklainiai iš sandėliuko dingsta akimirksniu.
Šis receptas ypatingas tuo, kad jame dera saldžiųjų paprikų švelnumas, česnako aromatas, baziliko gaivumas, šiek tiek kartokas saliero poskonis ir lengvas čili aštrumas. Kartu su saldoku marinatu ir švelniu acto rūgštumu gaunamas išties išskirtinis, tačiau lengvai paruošiamas žiemos delikatesas.
Tikslius ingredientus rasite straipsnio pabaigoje!
Paruošimas
Aromatingas padažas
Saldžiąsias paprikas, česnaką, baziliką, salierą ir čili pipirus sutrinkite trintuvu. Įpilkite aliejaus ir dar kartą trumpai sutrinkite, kol gausite vientisą, sultingą padažą.
Pomidorų paruošimas
Nuplaukite pomidorus, perpjaukite juos per pusę (didesnius – į ketvirčius). Sterilizuokite stiklainius ir jų dangtelius.
Išdėliojimas stiklainiuose
Pomidorus sudėkite į stiklainius, retkarčiais užpildami paruoštu aromatingu padažu, kad jis tolygiai pasiskirstytų tarp sluoksnių.
Marinato paruošimas
Puode užvirinkite vandenį su druska ir cukrumi. Kai mišinys užvirs, įpilkite acto, išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.
Sterilizavimas
Karštu marinatu užpilkite pomidorus stiklainiuose. Stiklainius įdėkite į puodą su karštu vandeniu ir sterilizuokite 10 minučių nuo to momento, kai vanduo pradeda lengvai virti.
Pabaigai
Nedelsdami užsukite stiklainius, apverskite juos aukštyn kojomis ir uždenkite antklode, kol visiškai atvės.
Rezultatas: sultingi, aromatingi pomidorai su lengvu aštrumu ir harmoninga skonių puokšte – tikras gurmaniškas malonumas žiemą.
Ingredientai (apie 2 kg pomidorų)
- 2 kg pomidorų (slyvinių arba mėsingų veislių)
- 300 g saldžiųjų paprikų
- 5 česnako skiltelės
- 40 g baziliko lapų
- 40 g saliero lapų arba stiebų
- 2 maži čili pipirai (aštrumą reguliuokite pagal skonį)
- 60 ml augalinio aliejaus
- 1 l vandens
- 30 g druskos
- 100 g cukraus
- 50 ml 9 % acto