Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Bananai su šokoladu sviestinėje tešloje: 30 minučių desertas, kuris dingsta nuo stalo pirmas

Bananai tešloje
6 min. skaitymo

Tai vienas tų desertų, kurį paruošti užtenka pusvalandžio ir kelių paprastų produktų, o rezultatas atrodo tarsi iš kepyklos vitrinos. Prinokęs bananas, tirpstantis šokoladas ir traški sviestinė plutelė – derinys, kuris patinka ir vaikams, ir suaugusiems. Jokios sudėtingos technikos, jokios ypatingos įrangos – tik orkaitė, kepimo skarda ir šiek tiek fantazijos.

Toliau – aiškiai sudėliotas receptas ir praktiniai patarimai, kad desertas pavyktų iš pirmo karto.

Kodėl bananas ir šokoladas – beveik garantuota sėkmė

Bananas suteikia natūralų saldumą ir kreminę, minkštą tekstūrą, kuri kepant dar labiau suminkštėja ir beveik tirpsta burnoje. Šokoladas prideda sodrumo: juodasis suteikia lengvo kartumo, pieniškas – švelnumo, baltasis – saldžios vanilės natos.

Visą šį duetą apgaubia sviestinė tešla. Kepant ji pakyla, tampa sluoksniuota ir traški, o viduje „užrakina“ šiltą, lipnų įdarą. Skonis – kaip brangaus desertinio pyragaičio, nors virtuvėje praleidote vos kelias minutes.

Bananai su aplietu šokoladu
Bananai su aplietu šokoladu

Ingredientai – viskas iš paprastos parduotuvės

Šiam desertui nereikia jokių egzotiškų produktų. Užteks to, ką nesunku rasti bet kuriame prekybos centre:

Desertui prireiks:

  • 4–5 prinokusių bananų (su tamsesnėmis dėmėmis – jie saldesni)
  • šokolado pagal skonį: plytelė, gabaliukai ar tepamas šokoladinis kremas
  • apie 250 g sluoksniuotos sviestinės tešlos (šaldytos arba šviežios)
  • 1 kiaušinio trynio ir šlakelio pieno paviršiui patepti

Tinka bet kuris šokoladas: juodasis (apie 70 %) puikiai dera su žiupsneliu druskos, pieniškas patiks vaikams, baltasis gerai tinka su uogiene ar uogomis.

Bananų paruošimas – įdarui vietos reikia daugiau, nei atrodo

Bananus nulupkite atsargiai, kad jie nelūžtų. Kiekviename išilgai, per viršų, padarykite gilesnę įpjovą šaukšteliu ar peiliu – neperpjaukite iki galo, turi likti tarsi „kišenė“.

Jei norite daugiau vietos šokoladui, šaukšteliu išgremžkite šiek tiek banano minkštimo iš vidaus. Jo neišmeskite – galima sumaišyti su jogurtu ar naudoti kitam desertui.

Šokolado įdaras – nuo klasikos iki drąsių derinių

Į padarytą griovelį dosniai dėkite šokolado: gabaliukus, drožles arba tepamą kremą. Svarbu, kad įdaras būtų pakankamai sandariai „paslėptas“ banano viduje, kad kepant neišbėgtų.

Čia atsiveria erdvė improvizacijai. Į vidų galima įberti:

  • smulkintų riešutų
  • cinamono
  • kokoso drožlių
  • žiupsnelį jūros druskos prie juodojo šokolado

Kepant šokoladas išsilydo ir iš dalies įsigeria į bananą – todėl desertas gaunasi labai sultingas ir lipnus.

Suvyniojimas į tešlą – lyg mažos dovanos pakavimas

Jei naudojate šaldytą tešlą, leiskite jai atšilti kambario temperatūroje, kad nesutrūktų. Tešlą lengvai pabarstykite miltais ir iškočiokite, jei reikia, kad būtų šiek tiek plonesnė.

Tada supjaustykite ją ilgomis, maždaug 3–4 centimetrų pločio juostelėmis. Kiekvieną bananą „aprenkite“: apvyniokite juostelėmis, šiek tiek persidengiant – tarsi spirale nuo apačios iki viršaus. Sujungimus dėkite į skardos pusę, kad kepant neišsiskirtų.

Bananus išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikdami tarpus – tešla orkaitėje pakils ir jiems reikės vietos.

Bananai su šokoladu
Bananai su šokoladu

Paskutinis štrichas – auksinis, traškus paviršius

Kiaušinio trynį sumaišykite su šlakeliu pieno. Gauta mase šepetėliu patepkite visą tešlos paviršių – tai suteiks gražią auksinę spalvą ir lengvą blizgesį.

Jei norisi, ant viršaus dar galima užbarstyti truputį cukraus arba sezamo sėklų.

Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Iš pradžių tešla išsipūs, vėliau gražiai paruduos. Kai paviršius taps vienodai auksinis, o kvapas virtuvėje primins kepyklą – laikas traukti.

Skonių variacijos – tas pats receptas, vis kitas desertas

Šį patiekalą nesunku pritaikyti pagal nuotaiką ar progas:

  • juodasis šokoladas + žiupsnelis čili dribsnių – pikantiškam efektui
  • baltasis šokoladas + šaukštelis aviečių ar vyšnių uogienės – uogų gaivai
  • į tešlą galima įmaišyti vanilinio cukraus ar žiupsnelį kardamono
  • bananą galima keisti obuoliu ar kriauše – principas tas pats, skonis kitas

Sviestinė tešla čia yra universalus pagrindas, o įdaras – jūsų fantazijos žaidimų aikštelė.

Kaip patiekti, kad būtų skanu ir gražu

Ištraukus iš orkaitės, skanėstą geriausia palikti 2–3 minutėms „pailsėti“ – per tą laiką įdaras šiek tiek sustings ir bus lengviau pjaustyti.

Tuomet galima:

  • patiekti sveiką, kaip atskirą porciją
  • supjaustyti gabaliukais
  • pridėti rutuliuką vanilinių ledų
  • užpilti šiek tiek tirpinto šokolado ar karamelės

Karšti „bananų vyniotiniai“ puikiai dera su kava, arbata ar karštu kakava.

Praktiški patarimai, kad kiekvieną kartą pavyktų

Kad desertas būtų ne tik skanus, bet ir estetiškas, verta atkreipti dėmesį į kelias detales:

  • rinkitės prinokusius, bet dar neperminkštusius bananus – per žali liks kieti, per minkšti byrės
  • neperkraukite banano šokoladu – per daug įdaro tiesiog išbėgs
  • jei norite, dalį paruoštų, bet dar nekeptų bananų galite užšaldyti ir kepti tiesiai iš šaldiklio, kepimo laiką pailginant apie 5 minutėmis
  • turint oro gruzdintuvę, galima kepti joje: apie 170 °C temperatūroje, maždaug 15 minučių

Tai vienas tų receptų, kuris ramiai „tempia“ ir kasdienį desertą, ir staigią progą, ir vakaro filmą su vaikais. Paprasti produktai, minimaliai pastangų ir labai mažai indų – o rezultatas atrodo taip, lyg būtumėte praleidę virtuvėje valandą.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.