Atėjo metas nusišypsoti vasarai, kuri jau čia pat, griebti sultingas uogas už kotelių ir dėti jas į rausvus pyragus! Birželį visada kepu atvirą uogų pyragą. Tešla labai paprasta, gaminama su vandeniu, greitai ir be didelio vargo, o įdaras gali būti bet koks.
Atviras uogų pyragas
Ingredientai:
- 250 g kvietinių miltų
- 110 g sviesto
- 1 arbatinis šaukštelis sausų mielių
- 50 g + 5 valg. šaukštai cukraus
- 90 g vandens
- 350 g braškių
- žiupsnelis vanilės
- 1 kiaušinis
Paruošimas:
- Miltus persijokite į dubenį, įmaišykite sausas mieles ir smulkiai supjaustytą šaltą sviestą. Pirštais trinkite tešlą iki trupinių konsistencijos.
- Įberkite 50 gramų cukraus ir supilkite vandenį. Užminkykite tešlą, suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.
- Nuplaukite ir nusausinkite braškes. Nuskabykite kotelius.
- Supjaustykite braškes skiltelėmis, sudėkite į dubenį ir pabarstykite 3 valg. šaukštais cukraus. Palikite, kol ruošite pyragą.
- Tešlą iškočiokite ant kepimo popieriaus iki 0,4–0,5 cm storio. Nusunkite braškes ir atsargiai sudėkite jas į tešlos vidurį, palikdami apie 6 cm kraštus.
- Užlenkite tešlos kraštus į vidų, aptepkite plaktu kiaušinio tryniu. Viršų pabarstykite likusiu cukrumi ir vanile.
- Kepkite pyragą iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 35 minutes, kol gražiai parus.
Šį pyragą galima gaminti su bet kokiomis uogomis ar vaisiais: persikais, obuoliais, kriaušėmis, slyvomis, vyšniomis, saldžiomis vyšniomis, avietėmis. Pasirinkite įdarą pagal savo skonį ir pirmyn į virtuvę. Jūsų šeima tikrai įvertins jūsų pastangas!