Kinijos mokslininkai atrado natūralų būdą pailginti jūros gėrybių, įskaitant žuvį ir krevetes, galiojimo laiką, naudodami junginį, randamą cinamone. Žurnale „Cell Reports Medicine“ paskelbtame tyrime pabrėžiamas šio aromatingo prieskonio, kaip natūralaus konservanto, potencialas.
Trans-cinamaldehidas: natūralus bakterijų priešas
Pagrindinė cinamono veiklioji medžiaga – trans-cinamaldehidas (TCA) – pasirodė esanti itin veiksminga prieš bakterijas, kurios sukelia jūros gėrybių gedimą. TCA veikimo mechanizmas yra sudėtingas: jis sunaikina apsauginį bakterijos ląstelės apvalkalą, sukeldamas gyvybiškai svarbių komponentų nutekėjimą. Tuomet ląstelės viduje susidaro toksiška aplinka, kuri galiausiai sunaikina patogeną. Net jei bakterija bando „atsistatyti“, TCA blokuoja jos energijos gamybos ir regeneracijos procesus, todėl toks atsistatymas tampa neįmanomas.
Galiojimo laiko pratęsimas ir maisto pramonės perspektyvos
Eksperimentų metu tyrėjai šviežias krevetes apdorojo TCA tirpalu. Rezultatai buvo įspūdingi: jei be apdorojimo krevetės išlikdavo šviežios apie 6 dienas, tai naudojant TCA šis laikotarpis pailgėjo iki 9 dienų. Taigi natūrali cinamono medžiaga leidžia pailginti jūros gėrybių galiojimo laiką trimis dienomis, nenaudojant dirbtinių konservantų.
Šis atradimas gali sukelti revoliuciją maisto pramonėje, leisdamas atsisakyti nereikalingos „chemijos“ ir rinktis natūralius sprendimus. Tačiau dar laukia daug darbo. Pagrindinis klausimas, į kurį reikia atsakyti, yra toks: ar tokia apsauga turi įtakos pačių produktų skoniui ir kvapui? Juk jūros gėrybes mėgstame dėl jų pačių, o ne dėl aštraus aromato.
Mokslininkai pabrėžia, kad norint įdiegti šią technologiją gamyboje, būtina užtikrinti, jog TCA apdorojimas nepakeistų jūros gėrybių skonio ir aromato savybių. Išsprendus šią problemą, rinkoje gali pasirodyti natūraliai šviežumą išlaikančios jūros gėrybės.