Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Daržoves virti šaltame ar karštame vandenyje? Virtuvės paslaptis, kuri pakeis maisto gaminimą

Daržovių troškinimas
5 min. skaitymo

Daržovės yra maisto siela, tačiau jas gaminant lengva suklysti. Šaltas ar verdantis vanduo? Paprasta klaida gali paversti bulves koše, o brokolius – pilka sriuba. Ar daržoves virti šaltame, ar karštame vandenyje – klausimas, kuris kamuoja net patyrusius namų virėjus. Štai aiškios instrukcijos, pagrįstos profesionalų patarimais. Pasitelkę keletą gudrybių, galite pasiekti tobulą daržovių tekstūrą, spalvą ir skonį – taip jūsų savaitės vakarienė taps restorano lygio. Pradėkite išbandydami vieną patarimą jau šiandien.

Krakmolingos daržovės – šaltas vanduo užtikrina tolygų išvirimą ir traškią tekstūrą

Krakmolingoms šakninėms daržovėms, tokioms kaip bulvės, morkos ir pastarnokai, reikia pradėti virti švelniai. Daržoves, ypač šias, virkite šaltame vandenyje. Šaltas vanduo neleidžia išoriniam sluoksniui pervirti, nes šiluma skverbiasi palaipsniui. Jei mesite daržoves į verdantį vandenį, išorinis sluoksnis suirs anksčiau, nei vidus spės išvirti – rezultatas bus minkšta odelė ir žalias vidus.

Šaltas užvirimas sustiprina pektiną – natūralų augalinį rišiklį, kuris išlaiko tvirtą tekstūrą. Į vandenį įpilkite šlakelį acto arba citrinos sulčių – jos „užrakina“ pektiną ir neleidžia spalvoms išblukti. Pavyzdžiui, verdant bulves, pradėkite virti šaltas, užvirinkite ir virkite 15–20 minučių, kol šakutė lengvai pervers. Panašiai ir su morkomis: supjaustykite gabalėliais, užpilkite šaltu vandeniu ir virkite 8–10 minučių. Kitą kartą gamindami bulves salotoms išbandykite šį metodą – pastebėsite skirtumą: traški išorė ir minkštas vidus be bulvių košės.

Žalios ir traškios daržovės – verdantis vanduo išsaugo spalvą ir traškumą

Žalioms daržovėms, tokioms kaip brokoliai, žirneliai ir pupelės, reikia šoko. Verdant daržoves karštame vandenyje, išsaugomas chlorofilas – žalias augalų pigmentas – ir jos nepapilkėja. Greitas virimas taip pat išlaiko traškumą: išorė suminkštėja akimirksniu, o vidus išlieka standus.

Virkite pasūdytame vandenyje 3–5 minutes, kol spalva paryškės, bet kotelis dar lūš. Nedelsdami atvėsinkite šaltame vandenyje – blanširavimas sustabdo virimo procesą ir išsaugo vitaminus. Brokoliams: išimkite žiedynus, 2–3 minutėms įmeskite į verdantį vandenį, nukoškite ir atvėsinkite. Žirniams užtenka 1–2 minučių. Šis triukas salotas ir garnyrus paverčia maistingais. Išbandykite su pupelėmis jau šiandien – spalva paryškės, o skonis bus gaivus.

Kaip troškinti daržoves
Kaip troškinti daržoves

Trinta sriuba – daržoves dėkite eilės tvarka ir sutaupykite laiko

Sriuboje ar troškinyje daržovės konkuruoja dėl virimo laiko. Ar daržoves virti šaltame vandenyje, ar karštame mišinyje? Sudėkite jas pagal tankį: krakmolingas šaknines daržoves pirmiausia į šaltą vandenį, o žalias – į verdantį.

Pradėkite nuo šaltų bulvių ir morkų, virkite 10 minučių. Brokolius arba pupeles sudėkite paskiausiai – virkite 3–5 minutes. Taip viskas išvirs tolygiai, nepervirus bulvių košei. Kieti lapiniai augalai, pavyzdžiui, lapiniai kopūstai, verda ilgiau – juos sudėkite anksčiau, iki valandos. Druskos įberkite pabaigoje, kad išlaikytumėte tekstūrą. Išbandykite šią sriubą jau šiandien: pradėkite nuo šakninių daržovių, baikite žalumynais. Rezultatas – subalansuotas skonis ir tekstūra.

Skrudinimas prieš virimą – Maillardo reakcija suteikia skoniui gilumo

Daugelis žmonių daržoves tiesiog verda, bet trumpas kepimas keptuvėje pakelia patiekalą į kitą lygį. Pirmiausia morkas, salierus ar moliūgą apkepkite aliejuje iki auksinės spalvos – Maillardo reakcija sukuria karamelės aromatus. Tada sudėkite juos į puodą virti.

Nevirkite per ilgai, antraip tekstūra suirs. Kepkite atskirai, atidėkite ir supilkite atgal pačioje pabaigoje. Pagardinkite jau paruoštu sultiniu arba daržovių sultine – vien virtų daržovių nepakanka. Taip kasdieniai patiekalai bus skanesni. Šiandien kepkite morkas ir virkite sriubą – skonis jus maloniai nustebins.

Papildomi patarimai maisto gaminimui – vitaminų, druskos ir laiko valdymas

Druska vandenyje? Įberkite po užvirimo – ji pakelia virimo temperatūrą ir išsaugo daržovių grūdėtumą. Actas arba citrina padeda išlaikyti spalvą. Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais – taip jos išvirs tolygiai. Žalumynus blanširuokite iš anksto: trumpai pavirkite, atvėsinkite ir laikykite šaldiklyje.

Trumpas virimas išsaugo vitaminus – nepervirkite. Jei norite maksimaliai išlaikyti maistinių medžiagų kiekį, naudokite garinimą. Šiandien pabandykite garuose virtus žirnelius – gausite traškų ir maistingą patiekalą.

Daržovių virimas
Daržovių virimas

Tobulos daržovės kasdieniam gyvenimui – išbandykite ir nustebkite

Ar daržoves virti šaltame, ar karštame vandenyje – dabar jau žinote. Šaltame vandenyje krakmolas įgauna tinkamą konsistenciją, o karštame – žalumynai išsaugo spalvą ir traškumą. Derinkite abu metodus, kepkite – skoniui. Maži pakeitimai maistą paverčia gardžiu.

Pasirinkite vieną daržovę ir išbandykite ją jau šiandien. Pastebėsite skonio ir tekstūros skirtumą. Kuris patarimas jus labiausiai intriguoja – šaltos bulvės ar greitai paruošiami brokoliai?

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.