Įvairios prieskonių dėžutės, atidaryti prieskonių pakeliai, naujos pakuotės sumaišytos su neatidarytomis… Jei jūsų virtuvėje yra spintelė, iš kurios visa tai periodiškai iškrenta, pats laikas sudėti prieskonius į jų vietą.
Ar galima palikti druską ir pipirus ant stalo? Kuo pavojingi prieskonių rinkiniai? Kaip išsaugoti aromatinių prieskonių skonį ir aromatą? Surinkome tipines prieskonių laikymo klaidas ir papasakojome, kaip jų išvengti.
Ko bijo prieskoniai?
Prieskoniai yra gana nereiklūs ir paprastai ilgai išsilaiko. Tačiau yra trys veiksniai, kurie gali sugadinti net ir stabiliausių prieskonių aromatą ir skonį: drėgmė, temperatūra ir šviesa. Pažvelkime į juos atidžiau ir sužinokime, kaip laikyti prieskonius virtuvėje, kad jie nesugestų.
Šviesa. Nesvarbu, ar tai saulės šviesa, ar dirbtinė šviesa, bet kokia šviesa kenkia prieskoniams. Prieskoniai praras savo spalvą ir kvapą, o jūsų patiekalai bus mažiau skanūs ir atrodys. Taigi auksinė prieskonių laikymo taisyklė: kuo mažiau šviesos, tuo geriau.
Drėgmė. Drėgni prieskoniai sulimpa, praranda skonį ir, svarbiausia, gali tapti pelėsio ir kenksmingų mikroorganizmų veisimosi vieta. Kuo smulkesnis malimas, tuo greičiau drėgmė prasiskverbia į prieskonius. Todėl laikykite juos kuo toliau nuo vandens ir pirmenybę teikite sandariai supakuotiems prieskoniams.
Temperatūra. Temperatūros pokyčiai neigiamai veikia prieskonių kokybę. Todėl patariama juos laikyti kuo toliau nuo viryklės. Beveik visi prieskoniai puikiai laikosi kambario temperatūroje.
Kartais patariama kai kuriuos prieskonius, pavyzdžiui, raudonąsias paprikas (paprikas, kajeno pipirus) arba brangųjį šafraną, laikyti šaldytuve. Žema temperatūra iš tiesų sulėtina spalvos ir skonio praradimą. Tačiau čia slypi didelis pavojus: kondensatas. Kiekvieną kartą įnešus šaltą stiklainį į šiltą virtuvę, ant jo sienelių susidaro drėgmė, kuri gali daug greičiau sugadinti prieskonius. Todėl daugeliu atvejų saugiausia vieta yra vėsi, tamsi spintelė.
Nepaisant daugumos prieskonių nepretenzingumo ir ilgo galiojimo laiko, juos laikant verta vengti dažniausiai pasitaikančių klaidų.
Septynios dažniausios prieskonių laikymo klaidos
Palikite prieskonius parduotuvės maišeliuose
Taip dažniausiai laikome prieskonius: atidarytus pakelius dedame į specialią dėžutę ar stalčių. Geriausiu atveju kelis kartus užlenkiame atvirą pakelio kraštą, tarsi „uždarydami“ prieskonius. Prieskonius geriau supilti į atskirus sandarius indelius, kad laikui bėgant jų aromatas neišblėstų, o ryškūs kvapai netrukdytų subtiliems aromatams. Jei turite per daug pakelių arba juos naudojate retai, įsigykite specialių spaustukų, kad užtikrintumėte tinkamą laikymą.
Padėkite prieskonius prie viryklės arba ant stalo
Gaminantieji dažnai renkasi prieskonių stiklainius laikyti po ranka. Todėl jie dažnai juos padeda ant valgomojo stalo, palieka šalia viryklės arba pakabina ant bėgelio tiesiai virš kaitlentės. Tai pažeidžia du laikymo principus vienu metu: temperatūrą ir apšvietimą.
Sandėliavimui naudokite dekoratyvinius rinkinius
Gražūs stikliniai kūgiai, stalinės „karuselės“ ir kiti dekoratyviniai rinkiniai prieskoniams laikyti – įspūdingas, bet nepraktiškas pasirinkimas. Juk prisimenate, kad prieskoniai mėgsta tamsą? O ilgalaikis laikymas skaidriame inde šviesoje gali prarasti mėgstamų prieskonių spalvą, aromatą ir skonį. Tokius rinkinius geriau naudoti tik dekoratyviniais tikslais.
Prieskonius laikykite stiklainiuose su skylėmis
Stiklainiai su skylėmis yra patogūs naudoti, tačiau jie netinka ilgalaikiam prieskonių laikymui. Be hermetiškų sąlygų prieskoniai greitai praras savo aromatą ir skonį. Tačiau jei ant stalo turėsite mėgstamas druskines ir pipirines, jose esantys prieskoniai bus sunaudoti greičiau nei suges.
Į patiekalą dėkite prieskonių tiesiai iš stiklainio
Pilti prieskonius, ypač druską, į patiekalą verdant tiesiai iš stiklainio yra pavojinga dėl kelių priežasčių. Pirma, galite įberti daugiau nei reikia. Antra, karšto patiekalo garai pateks tiesiai į indą su prieskoniais, atvės ir pavirs vandeniu – pagrindiniu prieskonių priešu. Prieskoniai sulips į gumulėlius, praras skonį ir aromatą.
Prieskonių lietimas rankomis
Prieskonių dėjimas nedideliais kiekiais taip pat nėra geriausias pasirinkimas. Į indą su prieskoniais gali patekti net mažiausios odos riebalų dalelės nuo pirštų, drėgmės lašeliai, dulkės ir bakterijos. Todėl geriau naudoti sausą arbatinį šaukštelį.
Netikrinkite galiojimo datos
Maždaug kartą per metus atlikite prieskonių auditą: patikrinkite galiojimo datą, aromatą, purumą ir kokybę. Jei galiojimo laikas dar nepasibaigė, bet prieskoniai tapo mažiau aromatingi, galite tiesiog į patiekalą įberti jų šiek tiek daugiau. Ir ateityje stenkitės juos teisingai laikyti.
Kaip išsirinkti tinkamą indą prieskoniams laikyti
Trumpalaikiam laikymui ir kasdieniam naudojimui galite naudoti bet kokius jums patinkančius indus. Pripildykite juos maždaug ⅓, laikykite sausoje, tamsioje vietoje, ir jūsų prieskoniai nespės sugesti.
Bet jei kalbame apie prieskonius, kurie metų metus guli virtuvės spintelėje ir naudojami retkarčiais, reikia pasirūpinti tinkamais laikymo indais.
- Idealus variantas būtų nepermatomas, sandarus stiklainis, pagamintas iš stiklo arba porceliano.
- Taip pat galima naudoti skaidrius stiklinius indelius, jei jie laikomi uždaroje virtuvės spintelėje arba specialiame pieštukų dėkle. Stiklainis turėtų turėti sandariai užsidarantį dangtelį, kuris idealiu atveju būtų pritvirtintas specialiu spaustuku.
- Kasdien naudojamiems prieskoniams patogūs gali būti dangteliai su skylutėmis: maži – pabarstymui, o vienas didelis – šaukštu semimui. Tačiau nepamirškite, kad tokie dangteliai retai kada būna visiškai sandarūs, todėl ilgalaikiam vertingų prieskonių laikymui geriau rinktis tvirtą dangtelį.
- Būkite atsargūs su metaliniais indais. Jie puikiai praleidžia šilumą, todėl jų tikrai nereikėtų dėti šalia viryklės. Tačiau jei juos laikysite vėsioje, tamsioje spintelėje, puikus pasirinkimas – geros kokybės nerūdijančio plieno indai, nes jie yra visiškai nepralaidūs šviesai ir dažnai labai sandarūs.
- Žolelių maišeliai tinka tik trumpalaikiam laikymui sausoje vietoje.
- Sandėliavimui galima naudoti medinius konteinerius. Svarbiausia įsitikinti, kad jie nėra padengti dvokiančiu laku.
Tvarkingai laikyti prieskonių spintelę bus lengviau, jei pasirinksite vienodus laikymo indelius, tvarkingai juos paženklinsite ir sudėliosite pagal naudojimo dažnumą. Norėdami sutaupyti vietos, galite įsigyti pakabinamą organizatorių ir pakabinti jį durelių vidinėje pusėje.





