Net jei pakuotė lentynoje atrodo kaip sviestas, tai dar nereiškia, kad jis toks ir yra. Kaip atskirti aukštos kokybės sviestą nuo žalingo analogo – pasakojo namų šeimininkės.
Kaip neapsigauti renkantis sviestą
Šiandien prekybos centrų lentynos pilnos įvairiausių sviesto variantų. Kartais kainos atrodo patraukliai, tačiau dažnai, prisidengdami sviestu, gamintojai parduoda analogus, vadinamus tepamaisiais riebalais. Tai daroma siekiant sumažinti gamybos sąnaudas, tačiau pardavimai vis tiek dideli, nes kartais žmonės nesupranta skirtumo ir dažnai ima tai, kas pigiau.
Tikras sviestas ar tepamas produktas
Tikras sviestas yra produktas, gaunamas plakant grietinėlę. Tepamas kremas gaunamas sumaišius pieno riebalus su augaliniais aliejais, pavyzdžiui palmių.
Norint suteikti norimą konsistenciją, atliekami įvairūs gamybos procesai, dėl kurių gali susidaryti kenksmingų transriebalų. Todėl, jei ant pakuotės sudėtyje matote augalinius aliejus arba pieno riebalų pakaitalą, šį tepamą produktą geriau padėti atgal ant lentynos.

Į ką atkreipti dėmesį
Ant tikro sviesto pakuotės ingredientų sąraše turėtų būti nurodyta tik pasterizuota grietinėlė – ir nieko daugiau.
Tačiau net ir to nepakanka. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kiek riebalų nurodyta šimte gramų produkto. Jų turėtų būti 82 procentai arba 82,5 procento. Toks sviestas vadinamas tradiciniu arba ekstra, jis yra natūralus ir sveikas.
Riebalų kiekio skirtumas – į ką atkreipti dėmesį
Galite matyti, kad ingredientų sąraše nurodyta tik grietinėlė, o riebalų kiekis yra, pavyzdžiui, 77 ar 78 procentai. Kodėl taip yra?
Net jei jame yra tik grietinėlės, gamintojas gali sumažinti riebalų kiekį padidindamas vandens kiekį. Toks produktas, nors ir natūralus, turi mažiau sodrų skonį, blogiau lydosi ir mažiau tinka kepimui, tačiau sudėtyje nebus kenksmingų transriebalų.
Auksinė taisyklė
Drąsiai pirkite sviestą, jei pakuotėje matote tik vieną ingredientą – pasterizuotą grietinėlę, o riebalų kiekis yra 82 ar 82,5 procento. Tai garantija, kad perkate tikrą, kokybišką produktą be jokių priedų ar pakaitalų.
Atminkite, kad natūralus sviestas ne tik skanesnis, bet ir sveikesnis. Jis neturi transriebalų, kurie kenkia širdies ir kraujagyslių sistemai. Nors kaina gali būti šiek tiek didesnė, investicija į savo sveikatą visada apsimoka.

