Net paprasčiausias omletas gali tapti kulinariniu šedevru – tuo įsitikinęs garsus britų šefas Gordonas Ramsay. Jo plaktų kiaušinių (arba švelnaus omleto) receptas tapo interneto sensacija: milijonai žmonių išbandė šią techniką ir sutiko – rezultatas tiesiog stulbinantis.
Pasak šefo, paslaptis slypi ne tik produkte, bet ir procese. Dauguma žmonių kiaušinius suplaka dar prieš dedant į keptuvę – o tai, anot Ramsay, yra pagrindinė klaida, dėl kurios patiekalas tampa grūdėtas ir sausas.
Kiaušiniai ir sviestas – į šaltą keptuvę
Pirmas netikėtas žingsnis – pradėti nuo visiškai šaltos keptuvės. Kiaušiniai įmušami tiesiai į ją, įdedamas gabalėlis sviesto, ir tik tada keptuvė dedama ant vidutinės ugnies. Nuo pirmos sekundės masę reikia nuolat maišyti silikonine mentele, kad kiaušiniai nesudegtų ir nesuliptų.
„Svarbiausia – neleisti, kad kiaušiniai iškeptų per greitai. Jie turi virti lėtai, tarsi garuojant“, – yra sakęs Ramsay.
Norint išlaikyti tobulą temperatūrą, šefas siūlo kas 10–15 sekundžių nukelti keptuvę nuo ugnies, toliau maišyti ir vėl trumpam grąžinti. Ši paprasta technika neleidžia kiaušiniams perkepti ir išsaugo jų kreminę tekstūrą.

Pagrindinė paslaptis – šaukštas grietinės
Kai kiaušiniai beveik iškepę, bet dar minkšti ir šiek tiek skysti, Ramsay nukelia keptuvę nuo ugnies ir prideda vieną šaukštą grietinės.
Šis žingsnis – tikras stebuklas. Grietinė akimirksniu sustabdo kepimo procesą, kad kiaušiniai netaptų guminiai, o kartu suteikia jiems švelnumo, purumo ir šilkinės tekstūros. Tai raktas į tą garsųjį „restoraninį“ omletą, kuris tirpsta burnoje.
Pabaigai – tik druska, pipirai ir švieži žalumynai
Tik po to, kai įmaišoma grietinė, galima berti druskos, pipirų ir, jei norite, smulkintų laiškinių svogūnų. Ramsay rekomenduoja šiuos plaktus kiaušinius patiekti ant traškios skrudintos duonos, papildant keptais pomidorais ar avokado riekelėmis.
Rezultatas – ne sausas pusryčių patiekalas, o lengvas, kreminis ir aromatingas omletas, kuriam nereikia nei pieno, nei grietinėlės.
Keli kiaušiniai, sviestas ir šaukštas grietinės – tiek tereikia, kad paprasti pusryčiai taptų vertu restorano stalo.

