Ar kada pirkote tarkuotą sūrį parduotuvėje? Ekspertai pataria nedelsdami nustoti tai daryti. Jie paaiškino šio produkto trūkumus ir kodėl geriau sūrį tarkuoti patiems. Daug žmonių gana dažnai perka tarkuotą sūrį iš prekybos centrų, nes tai greita ir patogu. Atrodytų, kas čia galėtų būti negerai?
Kodėl negalima pirkti tarkuoto sūrio?
Pasirodo, toks produktas gali būti gana pavojingas, ypač kai kalbama apie sveriamą sūrį, kuris dažnai siūlomas prekybos centrų vitrinose. Prieš tai, kai šis sūris buvo tarkuojamas ir patenka ant prekystalio, ant jo galėjo atsirasti pelėsių.
Kai sūris ilgai guli ir nėra perkamas, ant jo gali pradėti augti pelėsiai. Žinoma, tokio produkto parduoti negalima, tačiau norėdamos sutaupyti pinigų, nesąžiningos parduotuvės neišmeta sugadinto produkto. Matoma pelėsių dalis tiesiog nupjaunama, vidurys nutarkuojamas ir siunčiamas atgal į prekystalį.
Bet net jei matomas pelėsis buvo pašalintas, tokį produktą pirkti pavojinga, nes grybelio sporos, kurios nematomos akiai, jau galėjo prasiskverbti į visą gaminį.
Kas dedama į tarkuotą sūrį, kad jis atrodytų gražiai?
Kad sūris nesuliptų tiesiai pakuotėje, gamintojai dažnai į produktą prideda celiuliozės arba bulvių krakmolo, kad pašalintų drėgmės perteklių. Be to, sudėtyje dažnai yra konservantų, kurie prailgina galiojimo laiką.
Visa tai ne tik paveikia skonį, bet ir pablogina sūrio savybes – pavyzdžiui, jis blogiau lydosi kepant. Ir, žinoma, konservantai nesuteikia jokios naudos sveikatai.
Kaip sutaupyti laiko ir kaskart netarkuoti sūrio pačiam?
Jei kasdien barstote sūrį ant salotų ar bet kokio patiekalo ir nenorite kasdien tarkuoti sūrio bei plauti tarkos, yra paprastas sprendimas.
Galite sutarkuoti tokį sūrio kiekį, kurio užteks 5–7 dienoms, sudėti jį į sandarų indą ir padėti į šaldytuvą. Per šį laiką sūriui nieko nenutiks ir jis puikiai išsilaikys savaitę. Tai ir saugiau, ir daug pelningiau nei pirkti gatavą tarkuotą sūrį parduotuvėje.