Rauginti kopūstai – tikra lietuviška klasika, tačiau kartais norisi jų skonį paįvairinti ir padaryti dar gaivesnį bei įdomesnį. Obuoliai ir spanguolės tam tinka idealiai: jie ne tik suteikia natūralios rūgštelės bei švelnaus saldumo, bet ir padeda kopūstams išlikti traškiems iki pat pavasario. Šis receptas puikiai dera su mėsos patiekalais, bulvėmis, troškiniais arba tiesiog kaip užkandis prie šventinio stalo. Paruošimas paprastas, o rezultatas – įspūdingas.
Reikalingi ingredientai
- 1 kg baltųjų kopūstų
- 1 rūgštus obuolys
- 100 g spanguolių
- 1 morka
- 20 g druskos (apie 1 valgomąjį šaukštą be kaupo)
- 2–3 lauro lapai
- Pipirų grūdeliai (nebūtina)

Raugintų kopūstų su obuoliais ir spanguolėmis receptas
1 žingsnis iš 6
Kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis. Morkas sutarkuokite stambia tarka, o obuolį supjaustykite nedideliais griežinėliais, išimdami sėklų dalį.
2 žingsnis iš 6
Į didelį dubenį sudėkite kopūstus, pabarstykite druska ir gerai sutrinkite rankomis, kol kopūstas išleis pakankamai sulčių. Tuomet suberkite morkas ir vėl išmaišykite.
3 žingsnis iš 6
Į kopūstų masę įberkite spanguoles ir obuolius. Maišykite atsargiai, kad vaisiai ir uogos nesusitrintų.
4 žingsnis iš 6
Mišinį sudėkite į švarų stiklainį ar kelis indus, tvirtai suspauskite, kad masė būtų visiškai panirusi į savo sultyse. Įmeskite lauro lapų ir, jei norite, kelis pipirų grūdelius.
5 žingsnis iš 6
Palikite fermentuotis kambario temperatūroje 3–4 dienas. Kasdien išleiskite dujas – perverkite kopūstus mediniu pagaliuku iki dugno.
6 žingsnis iš 6
Kai kopūstai įgaus malonų rūgštumą ir fermentacija baigsis, stiklainį perkelkite į šaldytuvą ar vėsią vietą. Skonis taps dar geresnis po kelių dienų.
Traškūs, kvapnūs ir sultingi kopūstai su obuoliais bei spanguolėmis puikiai tinka visai žiemai. Skanaus!

