Nesvarbu, ar tai jūsų kasdieniai pusryčiai, ar užkandis po darbo – bananai yra neatsiejama daugumos mūsų mitybos dalis. Tačiau dažnai susiduriame su problema, kad juos išmetame per anksti.
Visi esame patyrę tą nusivylimo jausmą, kai siekdami vaisių dubenyje randame, kad mūsų mėgstamas pusryčių pasirinkimas jau nebetinkamas vartoti. Bananai tampa rudi ir minkšti, o tai reiškia, kad laikas juos išmesti.
Tradiciniai išsaugojimo metodai
Bėgant metams, žmonės sugalvojo įvairių metodų, kaip ilgiau išsaugoti vaisius šviežius. Viena populiari teorija teigia, kad bananai gali išlikti šviežesni ilgiau, jei laikomi šaldytuve, o ne vaisių dubenyje.
Nusipirkus šviežių bananų prekybos centre, paprastai turime nuo dviejų iki septynių dienų juos suvartoti, jei paliekame kambario temperatūroje.
Naujas dviejų žingsnių metodas
Laimei, „YouTube” autorė Tracy Tips atskleidė paprastą dviejų žingsnių vadovą, kaip užtikrinti, kad bananai išsilaikytų net iki dviejų savaičių.
Pirmas žingsnis: plovimas sūriu vandeniu
Pirmiausia vaisius reikia įdėti į dubenį su sūriu vandeniu ir kruopščiai nuplauti. Svarbu užtikrinti, kad bananai būtų kuo artimesni skaisčiai geltonai spalvai.
Tracy teigia, kad tai padeda pašalinti nokimo chemikalus. Bananai kartais apipurškiami nokimo agentu – etilenu, nors etilenas taip pat natūraliai susidaro pačiuose vaisiuose.
Ypač svarbu pamirkyti bananų kotus sūriame vandenyje, nes būtent ten labiausiai koncentruojasi purškiamas nokimo chemikalas.
Temperatūros svarba
Tracy paaiškina vieną pagrindinių priežasčių, kodėl bananai greitai genda: „Kai pirmą kartą parsinešate bananus namo, neskubėkite dėti jų ant lėkštės ar tiesiai į šaldytuvą. Bananai labai jautrūs žemai temperatūrai – žemiau 10°C fermentas polifenoloksidazė tampa labai aktyvus, todėl bananų žievelė greitai oksiduojasi. Dėl to atsiranda tamsios dėmės ir pagreitėja gedimas.”
Antras žingsnis: mirkymas kepimo sodoje
Antrąjį žingsnį sudaro mirkymas kitame dubenyje su vandeniu, į kurį įpilamas vienas šaukštas kepimo sodos. Tai padeda dar geriau išvalyti vaisius, pašalinant dulkes, purvą ir pesticidų likučius.
„Kepimo soda padeda neutralizuoti rūgštis, sukurdama vandenyje šiek tiek šarminę aplinką”, – paaiškina Tracy.
Papildoma nauda
Bananų mirkymas kepimo sodoje atneša dar vieną svarbią naudą – pašalina iš vaisių bet kokį likusį purvą ar chemikalus prieš valgymą. Taip ne tik prailginame bananų šviežumą, bet ir užtikriname, kad valgome švaresnius ir sveikesnius vaisius.