Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Italų paslaptis atskleista: taip pasigaminsite geriausią Bolonijos padažą savo gyvenime – jokių pakelių, tik tikras skonis

Bolonijos padažas
4 min. skaitymo

Bolonijos padažas – vienas labiausiai mėgstamų itališkų patiekalų visame pasaulyje, tačiau paradoksas tas, kad dauguma žmonių jį gamina visiškai kitaip, nei daroma Italijoje. Neapolio picų meistrai ir virtuvės šefai sutinka: tobula Bolonija gimsta ne iš sudėtingų ingredientų, o iš kantrybės, kokybiškos mėsos ir teisingos technikos.

Būtent todėl šis receptas tapo tikru hitu Italijoje – jis paprastas, bet rezultatas toks sodrus ir aromatingas, kad daugelis po to nebegali grįžti prie padažų iš pakelių ar konservų. Tai Bolonija, kurią gamina patys italai – tvirta, tiršta, su juntamais daržovių gabalėliais ir giliai išsivysčiusiu mėsos skoniu.

Ingredientai autentiškai Italijos Bolonijai (4 porcijoms)

Padažui:

  • 1 didelis svogūnas
  • 8 mažos arba 4 didelės morkos (pjaustytos ketvirčiais)
  • 3–4 salierų stiebai
  • Alyvuogių aliejus
  • ~500 g mišrios maltos mėsos (jautiena + kiauliena + veršiena)
  • 1 skardinė nuluptų pomidorų
  • Raudonas vynas
  • Druska
  • (nebūtina) šviežiai malti pipirai, bazilikas

Jei gaminsite naminius makaronus:

  • 500 g kietųjų kviečių manų kruopų (semola)
  • 5 kiaušiniai
Kaip pagaminti tobulą Bolonijos padažą
Kaip pagaminti tobulą Bolonijos padažą

Kaip pagaminti tobulą Bolonijos padažą: žingsnis po žingsnio

1. Nepaverskite daržovių tyre – jos turi būti juntamos

Tikroji Bolonija nėra vientisa košė.
Svogūnas, morkos ir salierai pjaustomi stambiau – jie turi išlaikyti formą ir tekstūrą, kad suteiktų padažui struktūros.

2. Soffrito – viso skonio pagrindas

Soffrito – tai ilgai aliejuje troškintos daržovės.
Kepti reikia taip:

  • svogūnus – kol taps permatomi,
  • morkas ir salierus – kol suminkštės, bet nesuirs.

Tai suteikia padažui saldumo ir gylio.

3. Mėsą dėkite tiesiai į puodą

Niekada nekepkite jos atskirai įkaitintoje keptuvėje – ji turi įsigerti daržovių aromatų.

Kepkite ant vidutinės–stiprios ugnies, kol mėsa taps biri, apskrus ir neliks rožinės spalvos.

4. Raudonas vynas – slaptas skonio gilintojas

Kai mėsa apskrunda, laikas vynui.
Jis atliks dvi funkcijas:

  • pašalins susikaupusį skystį,
  • suteiks gilų, sodrų aromatą.

5. Pomidorai – tik sutraiškyti rankomis

Italai niekada nededa smulkintų pomidorų iš pakelio.

Nuluptus pomidorus sutraiškykite rankomis – taip išvengsite rūgštumo ir išlaikysite natūralų pomidorų saldumą.

6. Ilgas troškinimas – ne mažiau nei 2 valandos

Čia slypi visas stebuklas.
Tiršta, sodri Bolonija gimsta tik tada, kai po truputį garuoja skystis ir koncentruojasi skoniai.

Kuo ilgiau – tuo geriau.

Norite įspūdžio? Pasigaminkite naminius tagliatelle

Italai Bolonijos padažą labiausiai mėgsta valgyti ne su spagečiais, o su tagliatelle – platesniais makaronais, kurie „laiko“ padažą.

Trumpai:

  • kiaušiniai + semola = tešla;
  • 5 minutės minkymo;
  • 30–60 minučių šaldytuve;
  • kočioti, pjauti ir virti ne ilgiau kaip 2 minutes.

Švieži makaronai sugeria daug daugiau padažo ir dar labiau pabrėžia jo skonį.

Patiekite kaip Italijoje

Sumaišykite makaronus su padažu tiesiai puode, kad skoniai susijungtų.

Ant viršaus – šviežiai tarkuotas Parmigiano Reggiano.

Ir viskas – jūs turite patiekalą, kurį italai vadina „piatto della nonna“ – močiutės verta Bolonija.

Kodėl ši Bolonija tokia ypatinga?

  • ji gaminama lėtai, o ne paskubom;
  • neturi vandeningos tekstūros;
  • daržovių gabalėliai suteikia natūralų saldumą ir balanso;
  • mėsa kepama kartu su soffrito;
  • pomidorai netampa rūgščiu padažu;
  • viskas troškinama tiek, kiek reikia, kad gimtų tikras gylis.

Tai visiškai kitoks patiekalas nei bolonėzė iš pakelio ar skardinės.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.