Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Japoniškas žuvies filė išpjaustymo būdas: 20 sekundžių – ir ant stalo švari filė be odos ir kaulų

Žuvies filė
2 min. skaitymo

Sūdyta silkė – klasika ant šventinio stalo ir daugelio užkandžių pagrindas. Tačiau iš visos žuvies išgauti gražią, vientisą filė dažnai tampa kantrybės išbandymu: kaulai, oda, nešvarumai ant lentos… Visai kitaip tą daro japonai. Jų metodas leidžia per 20 sekundžių gauti švarią, gražią filė – be peilio, be chaoso ir be vargo.

Greitas ir švarus metodas

Šį metodą japonų virėjai vadina „vieno prisilietimo technika“. Jis reikalauja šiek tiek praktikos, tačiau įgudus procesas tampa beveik automatinis.

Kaip tai daroma:

  1. Padėkite žuvį ant lentos ir padarykite nedidelį pjūvį ties galva. Galvos dar nenukirpkite – ji padės išlaikyti odą tempiant.
  2. Nulupkite odą rankomis, pradedant nuo nugaros pusės. Oda lengvai pasiduoda, jei ją traukiate lygiagrečiai stuburui, o ne aukštyn.
  3. Kai oda nuimta, atsargiai perpjaukite žuvį išilgai stuburo, dalindami ją į dvi dalis.
  4. Stuburą ištraukite vienu judesiu, tvirtai, bet švelniai. Kaulai liks prisitvirtinę prie stuburo, o minkštimas – vientisas ir švarus.

Rezultatas – dvi lygaus paviršiaus, be kaulų ir odos filė dalys, tinkamos tiek salotoms, tiek užkandžiams.

Filė išpjaustymas
Filė išpjaustymas

Kodėl šis būdas geresnis

Palyginti su įprastu filetavimu peiliu, japoniškas metodas:

  • Sumažina atliekų kiekį – minkštimo lieka daugiau.
  • Išlaiko filė struktūrą – be suplėšytų kraštų ir žuvies likučių.
  • Nereikalauja papildomo valymo – aplink darbo vietą beveik nelieka nešvarumų.

Šį triuką japonų virėjai naudoja ne tik su silke, bet ir su skumbre, sardine ar mažesnėmis jūrinėmis žuvimis.

Naudingi patarimai

  • Geriausiai tinka šviežia, nepernelyg sūdyta žuvis – jos oda lengviau nusilupa.
  • Žuvį prieš filetavimą galima trumpam palaikyti šaltame vandenyje – tai palengvins procesą.
  • Dirbkite greitai ir užtikrintai – švelnūs, bet tvirti judesiai yra sėkmės paslaptis.

Japoniškas žuvies filė išpjaustymo būdas – tai ne tik virtuvinis triukas, bet ir pavyzdys, kaip tikslumas ir paprastumas gali pakeisti net seniausią įprotį. Po kelių bandymų jūsų silkės ar skumbrės ruošimas taps toks greitas, kad sunku bus patikėti, kiek laiko anksčiau sugaišdavote.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.