Vištiena – dažnas patiekalas ne tik ant šventinio stalo. Jos gaminimas neužima daug laiko ir nėra sudėtingas. Vištieną galima kepti keptuvėje, orkaitėje, troškinti, virti ar net rūkyti. Egzistuoja daugybė jos paruošimo būdų, tačiau beveik visada ji yra marinuojama.
Prieš pradedant marinuoti vištieną, svarbu žinoti keletą dalykų. Jei mėsa buvo užšaldyta, ją reikia atitirpinti palaipsniui, todėl tuo pasirūpinkite iš anksto. Atitirpintą produktą būtina nuplauti ir nusausinti. Vištienos marinavimo laikas priklauso nuo mėsos dalies: blauzdelėms ir šlaunelėms pakaks 2–3 valandų, o krūtinėlei ir sparneliams užteks ir valandos.
Marinuoti geriausia kambario temperatūroje, tačiau jeigu marinuojate visą viščiuką, jį reikėtų laikyti šaldytuve, nes marinavimas trunka ilgiau – dažniausiai per naktį.
Kalbant apie druską, nerekomenduojama jos dėti pačioje marinavimo pradžioje, ypač jei mėsa marinate bus ilgiau. Per anksti pasūdyta mėsa praranda drėgmę, todėl patiekalas gali išeiti kietas ir sausas. Vištieną rekomenduojama sūdyti likus maždaug 10 minučių iki kepimo.
Marinatui verta naudoti rafinuotą aliejų, nes jis neturi ryškaus kvapo ir neužgožia kitų ingredientų, įskaitant prieskonių, aromatų.
Prieskoniai yra svarbi sudedamoji dalis ruošiant vištienos filė – jie ne tik suteikia patiekalui ryškų skonį. Juodieji pipirai, rozmarinas ir bazilikas yra beveik nepakeičiami – juos virtuvės šefai naudoja kone visada. Jei mėgstate egzotiškesnį skonį, galite rinktis ciberžolę ar karį.