Ruduo – idealus metas raugintiems kopūstams gaminti namuose. Sultingą, traškų rezultatą galima gauti ir be acto ar cukraus. Tam tereikia trijų paprastų ingredientų:
- 2 kg baltagūžių kopūstų
- 200 g morkų, tarkuotų stambia tarka
- 40 g akmens druskos be jodo
Paruošimas
- Smulkiai supjaustykite kopūstus, sumaišykite su morkomis ir druska.
- Kruopščiai išminkykite daržoves, kol jos išleis sultis.
- Gautą masę tvirtai sudėkite į sterilų stiklainį arba emaliuotą puodą.
- Uždėkite lėkštę, prispauskite svoriu, kad fermentacija vyktų tolygiai.
- Laikykite kambario temperatūroje 3 paras.
- Kad nesikauptų per daug dujų, kasdien subadykite kopūstus medine lazdele.
- Jei po trijų dienų skonis jus tenkina – perkelkite į šaldytuvą. Jei norite ryškesnio rūgštumo – palikite dar 1–2 dienoms.
Nauda ir naudojimas raugintų kopūstų
Dietologai raugintus kopūstus vadina vienu naudingiausių rudens produktų.
- Juos galima dėti į salotas, naudoti kaip garnyrą, ar virti iš jų klasikinę ukrainietišką barščių sriubą.
- Dėl didelio vitaminų ir vertingų mikroelementų kiekio rauginti kopūstai puikiai papildo mitybą šaltuoju metų laiku.