Kalakutiena – populiarus patiekalas šventėms ir šeimos vakarienėms, tačiau daugelis susiduria su ta pačia problema: mėsa tampa sausa, net ir laikantis visų receptų.
Kulinarijos ekspertai atskleidė paprastą būdą, kaip išsikepti gardų ir sultingą kalakutą – tereikia šalia padėti nedidelį dubenėlį vandens.
Paslaptis paprasta: kepant vanduo garuoja ir sukuria lengvus garus, kurie padeda išlaikyti vidinę mėsos drėgmę. Dėl to kalakutas iškepa tolygiai, sultys neišgaruoja, o patiekalas lieka minkštas ir švelnus.

Kaip paruošti
Kalakutą nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įtrinkite druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais iš vidaus ir išorės. Galite patepti alyvuogių aliejumi arba sviestu.
Įkaitinkite orkaitę iki 180–190 °C. Paruoškite kepimo skardą arba indą, išklodami jį folija, kad būtų lengviau valyti. Šalia kalakuto pastatykite nedidelį, karščiui atsparų dubenį su šiltu vandeniu. Į jį galima įdėti citrinos griežinėlį ar šiek tiek žolelių, kad garai būtų aromatingesni.
Pirmąsias 40–50 minučių kalakutą kepkite uždengę folija, kad oda neišdžiūtų. Tuomet foliją nuimkite ir kepkite dar 20–30 minučių, kol gražiai apskrus. Dubenėlis vandens padės mėsai išlikti sultingai. Iškepus palikite kalakutą pastovėti 10–15 minučių – taip sultys tolygiai pasiskirstys.
Rezultatas – minkštas, sultingas ir aromatingas kalakutas, net jei jūsų orkaitė linkusi džiovinti kitus patiekalus. Iš dubens kylantys garai sukuria optimalias kepimo sąlygas ir padeda išsaugoti skonį bei kvapą.
Šis paprastas triukas nereikalauja marinatų ar sudėtingų technikų. Vienas dubenėlis vandens gali padaryti jūsų kalakutą tobulą – tikrai pradžiugins tiek šeimą, tiek svečius, o ant stalo atrodys šventiškai.

