Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kas iš tikrųjų nutinka, jei bulves dedate į šaltą vandenį prieš verdant

Verdame bulves
3 min. skaitymo

Tiesiog sudėkite nuluptas bulves į puodą su vandeniu ir verdame, kol suminkštės – atrodo, kad tai gana paprasta, tiesa? Tačiau pasirodo, kad ir šiame procese galima padaryti klaidų, o pasekmės gali būti nemalonios.

Bulvės yra viena iš dažniausiai vartojamų daržovių Lietuvoje. Jose yra daug vertingų maistinių medžiagų – angliavandenių, skaidulų, vitaminų C ir B, taip pat mineralų, įskaitant kalį.

Dėl šių savybių bulvės yra svarbus maisto produktas. Be to, jas lengva auginti, nes jos gerai prisitaiko prie skirtingų klimato sąlygų ir dirvožemio. Lietuvos klimatas ypač palankus bulvių auginimui.

Bulvės yra ekonomiškos auginti ir įsigyti, todėl jos prieinamos visiems. Jų prieinamumas ir maža kaina yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl ši daržovė yra tokia populiari.

Be to, bulves galima paruošti įvairiais būdais – virti, kepti orkaitėje, sutrinti, naudoti bulvių blynuose, troškiniuose ir daugelyje kitų patiekalų. Būtent ši įvairovė daro jas universaliu ingredientu, puikiai tinkančiu įvairiems patiekalams.

Ne visi žino pagrindinius veiksnius, turinčius įtakos bulvių kokybei ir skoniui, todėl šiame straipsnyje juos panagrinėsime išsamiau!

Kiek laiko virti bulves

Bulvės yra universalus produktas, iš kurio galima pagaminti dešimtis skirtingų patiekalų – jas galima virti, kepti orkaitėje, naudoti koldūnams, blynams ir kitiems gardiems patiekalams. Dažniausiai renkamės bulves virti gabalėliais arba gaminti bulvių košę, nes tai paprastas ir greitas būdas jas paruošti.

Teoriškai tai atrodo paprasta, tačiau praktiškai dažnai pamirštame svarbų niuansą – kokioje temperatūroje verdamos bulvės. Ar jas virti šaltame, ar karštame vandenyje? Ir kaip šis pasirinkimas veikia galutinį rezultatą?

Dauguma mūsų dedame bulves į kambario temperatūros vandenį ir verdame, kol suminkštėja, o tai trunka apie 25–30 minučių, priklausomai nuo bulvių rūšies ir dydžio. Nors procesas atrodo paprastas, bulvių virimas šaltame vandenyje gali turėti nenumatytų pasekmių.

Tiesa ta, kad iki vandens virimo pradžios bulvės jau būna praradusios didelę dalį vertingų maistinių medžiagų. Šios maistinės medžiagos apima svarbius mineralus ir vitaminus, tokius kaip kalis, magnis, fosforas, geležis, taip pat vitaminus A, PP, B1, B5 ir B6. Rezultatas – tik krakmolinga masė, kuri, nors ir soti, nesuteiks daug naudos sveikatai.

Išvirusios bulvės
Išvirusios bulvės

Kaip tinkamai išvirti bulves?

Tai labai paprasta: bulves reikia sudėti į karštą, pasūdytą vandenį, kad išsaugotumėte visas svarbias maistines medžiagas. Kad jos tolygiai išvirtų, reikia naudoti vidutinę, o ne didelę ugnį.

Nepamirškite dar vieno svarbaus aspekto. Stengdamiesi sutaupyti laiko, bulves dažnai nulupame kelias valandas prieš vakarienę ir paliekame jas šaltame vandenyje. Ar jūs irgi taip darėte?

Šis požiūris gali atrodyti logiškas, tačiau iš tikrųjų jis klaidingas. Kuo ilgiau bulves mirkysite šaltame vandenyje, tuo daugiau vitaminų ir mineralų jos praranda. Štai kodėl geriausia jas nulupti prieš pat verdant.

Norėdami sutrumpinti bulvių virimo laiką 5–7 minutėmis, į puodą įdėkite gabalėlį sviesto. Jis išsilydys ir ant vandens paviršiaus suformuos ploną plėvelę, kuri sulėtins vandens garavimą. Šis metodas padės pakelti temperatūrą puode, todėl bulvės išvirs greičiau.

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.