Parduotuvėse parduodama daug prieskonių. Tačiau patyrę virėjai dažnai renkasi naminius. Nes naminiai prieskoniai yra pigesni, skanesni, aromatingesni ir kartais net natūralesni nei pirktiniai.
Naminiai prieskoniai yra puikus sprendimas. Galite sukurti tobulą skonių pusiausvyrą, naudodami tik natūralius ingredientus be skonio stipriklių ar kitų priedų. Taip pat galite pasigaminti prieskonių specialiai tiems receptams, kuriuos gaminate dažniausiai. Jums tereikia viską gerai išmaišyti, supilti į stiklainius ir viskas.
Bulvėms ir daržovėms
Jei mėgstate kepti bulves ar moliūgus, gaminti daržovių troškinius ar panašius patiekalus, šis prieskonis jums puikiai tiks. Jis paruošiamas paprastai: džiovintų česnakų ir svogūnų, čiobrelių, kalendrų, paprastosios arba rūkytos paprikos, mairūno ir krapų reikia imti po 1 valgomąjį šaukštą. Įberkite maltų pipirų (juodųjų ir aitriųjų) ir kmynų po pusę arbatinio šaukštelio. Viską sumaišykite dubenyje, tada supilkite į stiklainį ir sandariai uždarykite dangteliu.
Makaronams ir picai
Patiekalą su itališku prieskoniu pasigaminti labai paprasta: tereikia įberti tinkamų prieskonių. Arba galite pasigaminti patys. Tiesiog sumaišykite rozmariną, čiobrelius, baziliką, raudonėlį, kalendrą ir mairūną. Jums reikės imti tik po arbatinį šaukštelį kiekvieno. Patartina dėti tiek pat džiovintų mėtų ir svogūnų, granuliuoto česnako ir paprikos. Jei mėgstate aštrius patiekalus, pabarstykite trečdaliu arba puse arbatinio šaukštelio raudonųjų aitriųjų paprikų.
Kepimui ir salotoms
Tai ne visai prieskonis, o veikiau priedas. Bet mišinys irgi labai šaunus! Reikia paimti pusę puodelio moliūgų ir saulėgrąžų sėklų, 3 šaukštus linų sėmenų ir baltųjų sezamų sėklų, taip pat 1 arbatinį šaukštelį juodųjų sezamų. Viską sumaišykite ir supilkite į stiklainį. Prieš naudojimą patartina mišinį pašildyti sausoje keptuvėje, kad jis taptų traškus. Šis mišinys idealiai tinka salotoms, dribsniams, sumuštiniams ir bandelėms.
Mėsai ir vištienai
Kad mėsa būtų sultinga ir skani, paruoškite paprastą mišinį:
- 2,5 arbatinio šaukštelio džiovintų svogūnų
- 1,5 arbatinio šaukštelio granuliuoto česnako
- Arbatinis šaukštelis paprikos ir druskos
- Po pusę arbatinio šaukštelio kmynų, juodųjų ir kajeno pipirų, mairūno, petražolių ir raudonėlio
Vištienai galite naudoti rūkytą papriką ir kalendrą (po 2 arbatinius šaukštelius kiekvieno), ciberžolę, imbierą, kmynus, druską, džiovintą česnaką ir džiovintą svogūną (po 1 arbatinį šaukštelį), mairūną, juoduosius ir raudonuosius pipirus (po pusę arbatinio šaukštelio kiekvieno), taip pat žiupsnelį malto kardamono ir trečdalį arbatinio šaukštelio muskato riešuto. Abu prieskoniai idealiai tinka vištienai marinuoti prieš kepimą.
Saldiems pyragams
Rinkinys paprastas, bet kepimas tampa tiesiog nuostabus! Ypač puiku su šiuo prieskoniu kepti kalėdinius sausainius. Ant peilio galo reikia sumaišyti 2 arbatinius šaukštelius malto cinamono, po arbatinį šaukštelį imbiero miltelių, po pusę arbatinio šaukštelio kardamono ir muskato riešuto, taip pat 5–6 gvazdikėlius, 1 gabalėlį žvaigždinio anyžiaus ir juodųjų pipirų.
Žuvims
Jame yra net 17 ingredientų! Tačiau visų jų reikia norint gauti tobulą skonį. Jums reikia sumaišyti 3 arbatinius šaukštelius džiovintų svogūnų ir česnakų. Į juos įdėkite 2 arbatinius šaukštelius paprikos, džiovintų krapų, garstyčių miltelių, kalendros ir sezamo sėklų. Pagardinkite taip pat pusantro arbatinio šaukštelio kalendros ir ciberžolės, arbatinį šaukštelį citrinžolės, maltų juodųjų pipirų ir kmynų, pusę arbatinio šaukštelio citrinos žievelės ir raudonųjų aitriųjų pipirų. Taip pat reikia įdėti trečdalį arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto ir lauro lapų (arba 6–8 sveikų lapų).