Paprastai ridikėlius laikome šviežia, šiek tiek aštria ir traškia daržove, puikiai tinkančia lengvoms pavasarinėms salotoms. Daugelyje šeimų ridikėliai ant stalo pasirodo kartu su pirmaisiais agurkais ir jaunais kopūstais, sudarydami klasikines „vitaminų salotas”, pagardintas kvapniu aliejumi.
Nedaugelis žino, kad ridikėlius galima valgyti ne tik šviežius. Tinkamai paruošti jie tampa minkšti, aromatingi ir netgi šiek tiek saldūs – puikus garnyras prie žuvies, mėsos arba kaip šiltas užkandis.
„Iškepę ridikai praranda aštrumą, įgauna švelnų skonį ir išlaiko nedidelį traškumą”, – pataria virėjai.
Kodėl verta pabandyti?
Kepant pasikeičia ridikėlių tekstūra. Jie tampa minkštesni, o kepti iki traškumo įgauna švelniai rausvą ar net auksinę spalvą. Jaunų česnakų ir sviesto aromatas šį patiekalą paverčia kažkuo tarpiniu tarp daržovių troškinio ir elegantiško restorano garnyro.
Šis receptas ypač patogus, kai turite daug ridikėlių iš daržo ir norite paįvairinti savo įprastą meniu.
Paruošimas žingsnis po žingsnio
- Paimkite dvi kekes jaunų ridikėlių, nuplaukite juos ir kiekvieną perpjaukite pusiau.
- Keptuvėje ištirpinkite 1,5 šaukšto sviesto ir įpilkite tiek pat saulėgrąžų aliejaus.
- Ridikėlius sudėkite perpjauta puse žemyn ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 1,5 minutės.
- Sudėkite susmulkintus jaunų česnakų stiebus, užpilkite 2 šaukštais obuolių sidro acto ir pagardinkite druska bei pipirais pagal skonį.
- Sumažinkite kaitrą ir troškinkite dar 3 minutes, kol ridikėliai suminkštės, bet išlaikys savo formą.
Kaip patiekti
Kepti ridikėliai patiekiami šilti kaip garnyras prie keptos žuvies, vištienos ar kepsnio. Jie taip pat puikiai tinka su jaunomis bulvėmis arba kaip daržovių patiekalų dalis. Pridėjus šiek tiek žolelių ir šviežių citrinų sulčių, patiekalas įgaus dar ryškesnį skonio akcentą.
Norint aštresnio varianto, gatavus ridikėlius galima pabarstyti sezamo sėklomis arba smulkintais riešutais – tai suteiks jiems įdomų azijietišką prieskonį.