Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Kepu kotletus orkaitėje: skanus receptas ir 4 gudrybės

Kotletų kepimas orkaitėje
4 min. skaitymo

Sodrūs, neįtikėtinai purūs, sultingi viduje ir su apetitiškai auksine plutele išorėje – tokie kotletai gaunami kepant orkaitėje.

Iš pradžių galvojau, kad yra kažkokia ypatinga paslaptis. Paaiškėjo, kad jokios ypatingos paslapties nėra – tiesiog kotletai kepami orkaitėje. Tiesa, yra keletas svarbių niuansų ir mažų gudrybių, kurios užtikrina aukštus šonus, blizgesį, auksinę plutelę ir sultingumą.

Kepiau keliais būdais: skirtingose formose, įvairiai apvoliodama džiūvėsėliuose, ant skardos, ant kepimo popieriaus. Visi variantai buvo skanūs, bet dalinuosi geriausiu ir paprasčiausiu receptu.

Ingredientai:

  • Malta mėsa (kiauliena + jautiena) – 700 g
  • Kiaulienos lašiniai – 50 g (neprivaloma)
  • Bulvė – 1 vnt. (vidutinio dydžio)
  • Svogūnas – 1 vnt.
  • Kiaušinis – 1 didelis arba 2 maži
  • Balta duona – 2 riekelės
  • Sviestas – 30-50 g (kotletų viršui patepti, neprivaloma)
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Augalinis aliejus kepimo skardai patepti

Paruošimas:

1. Malta mėsa

Maltai mėsai galima naudoti bet kokią mėsą – kiaulieną, jautieną arba mišinį. Venkite per sausos ar kietos mėsos, nes kotletai bus tankūs, o ne sultingi.

1-oji gudrybė: Į maltą mėsą įdėkite nedidelį gabalėlį kiaulienos lašinių. Tai suteiks sultingumo ir lengvumo, kompensuos riebalų ir sulčių praradimą kepimo metu.

2-oji gudrybė: Kotletams naudokite rupiai arba vidutiniškai maltą mėsą. Smulkiai malta tinka kukuliams, bet kotletai nuo jos tampa žemi, tankūs ir pritūpę.

Apie maltos mėsos plakimą: Klasikinė rekomendacija siūlo išplakti kotletų maltą mėsą, tačiau per stiprus plakimas sutankina masę. Maltą mėsą plakite vidutine jėga – taip ji taps vienalytė, bet nepraras purumo.

2. Bulvės

Į 500-700 g maltos mėsos įdėkite vieną nedidelę sutarkuotą bulvę. Jei išsiskiria daug sulčių, jas nuvarvinkite. Bulvių krakmolas suteiks maltai mėsai klampumo, o kotletai bus sultingesni ir puresni. Šiame recepte bulvės papildo, o ne pakeičia duoną.

3. Svogūnas

3-ioji gudrybė: Svogūną supjaustykite kubeliais ir šiek tiek apkepkite aliejuje. Kepti svogūnai prisotinti riebalų, nesudegs kepimo metu, neturės „žalio” ar apdegusio skonio ir geriau susijungs su malta mėsa. Galima svogūnus perleisti per mėsmalę arba tiesiog smulkiai supjaustyti.

4. Duona

Naudokite baltą duoną, pamirkytą piene ir gerai nuspaustą. Ji sugers mėsos sultis, todėl kotletai išliks sultingi. Duonos, svogūno ir kiaušinio tūris turėtų sudaryti apie 25-30% maltos mėsos tūrio.

5. Masės paruošimas

Sumaišykite maltą mėsą, bulves, duoną ir svogūną. Pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite. Įmuškite kiaušinį (daug kiaušinių nereikia, kad malta mėsa nesuliptų). Jei masė per šlapia, įberkite šaukštą džiūvėsėlių.

4-oji gudrybė: Gerai išminkytą maltą mėsą padėkite į šaldytuvą 1-2 valandoms. Atvėsusi masė taps vienalytė, klampi ir lengvai formuosis.

6. Formavimas ir kepimas

  1. Suformuokite įprastos formos kotletus
  2. Sudėkite ant riebalais pateptos kepimo skardos arba kepimo popieriaus
  3. Ant kiekvieno kotleto galite uždėti po gabalėlį sviesto – jie bus dar sultingesni
  4. Kepkite 180°C orkaitėje 30-40 minučių (laikas priklauso nuo kotletų dydžio)
  5. Kepimo metu du kartus apverskite
  6. Jei ant skardos susikaupia riebalai, galite jais palaistyti kotletų viršų

Papildomi patarimai:

  • Jei bijote, kad kotletai išdžius, per paskutines 10-15 minučių į orkaitę pastatykite metalinį indą su vandeniu
  • Kepkite, kol šonai gražiai paruduos ir paskleis neatsispiriamą aromatą
  • Kotletai bus gatavi, kai vidaus temperatūra pasieks 70°C
Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.