Kaip tinkamai užšaldyti baklažanus žiemai, kad išsaugotumėte jų skonį, formą ir naudą. Baklažanus žiemai galite paruošti ne tik konservuotų salotų ar ikrų stiklainių pavidalu. Jie taip pat gerai tinka užšaldymui. Kaip juos konservuoti, kad atšildyti neprarastų formos ir skonio, skaitykite mūsų instrukcijose.
Baklažanų galima dėti į beveik bet kokį daržovių patiekalą: šiltas salotas ar troškinį, kepti ant grotelių ar orkaitėje, įdaryti sūriu ar malta mėsa. Tam nebūtina ieškoti šviežių turguje – tiks ir namuose esantys šaldyti.
Kokius baklažanus galima užšaldyti?
- Jaunas, mėsingas, vidutinio dydžio daržoves. Idealus šaldyti svoris yra 200 gramų, ilgis – iki 20 cm. Toks baklažanas neturės daug sėklų ir gyslų.
- Geras baklažanas turi žalią kotelį. Nudžiūvęs kotelis rodo, kad daržovė buvo per seniai nuimta nuo krūmo ir jau prarado daugumą naudingų savybių.
- Tinkamas baklažanas yra tvirtas, tolygiai violetinės spalvos, be dėmių. Per šviesios daržovės, nebent jos būtų ypatingos veislės, greičiausiai nespėjo sunokti. Lėkštėje jos bus kietos ir beskonės.
- Didelės daržovės gali būti pernokusios: atšildžius tokia daržovė praras formą ir taps minkšta.
- Geriausia užšaldyti sveikus, nepažeistus baklažanus. Jei daržovėse yra mažų įlenkimų, nupjaukite juos ir šaldykite gabalėliais.
Paruošimas: ar reikia mirkyti baklažanus?
Kai kurios baklažanų veislės gali būti karčios. Norėdami tai suprasti, pabandykite žalią gabalėlį. Jei nejaučiate jokio kartumo, galite saugiai pereiti prie kito apdorojimo etapo.
Karčius baklažanus reikia supjaustyti ir pusvalandį pamirkyti vandenyje su druska (2 šaukštai 1 litrui). Paprastesnis variantas: pabarstykite druska žalių baklažanų griežinėlius. Po 30 minučių daržovę reikia kruopščiai nuplauti ir nusausinti.
Lupti ar nelupti?
Tai skonio reikalas. Baklažanų odelė yra visiškai valgoma, ji gana plona, o po terminio apdorojimo tampa dar minkštesnė. Be to, odelė padeda daržovei išlaikyti gražią formą.
Verta nulupti vaisių odelę, jei norite paruošti vienodos kreminės konsistencijos patiekalą: padažą, tyrės sriubą ar paštetą.
Panaši taisyklė galioja ir vaisių sėkloms: nebūtina jų visiškai valyti. Tačiau atkreipkite dėmesį į spalvą: gero baklažano sėklos yra mažos ir baltos. Jei jos tamsios su pelėsio pėdsakais, daržovę geriau išmesti.
Užšaldymo formos
Baklažanus galima užšaldyti beveik bet kokia forma:
- Griežinėliais arba pusžiedžiais: tinka kepti ant grotelių
- Kubeliais: troškiniui, sriubai, padažui ir daržovių ikrams
- Visus: užims daugiau vietos šaldiklyje, bet tiks beveik bet kokiam receptui
Su daržove reikia dirbti greitai. Atminkite, kad jei ši daržovė ilgą laiką paliekama ore, jos minkštimas pradeda tamsėti. Todėl baklažanus reikia supjaustyti prieš pat apdorojimą.
Keturi apdorojimo būdai
Virėjai dažnai skundžiasi, kad žali baklažanai po atšildymo tampa beskoniai ir guminiai. Kiti, priešingai, praranda savo formą ir keptuvėje virsta koše. Kad to išvengtumėte, baklažanus prieš šaldant reikia apdoroti vienu iš šių būdų:
- Kepkite griežinėliais arba pusžiedžiais. Optimalus kiekvieno gabalėlio storis yra 0,5 cm. Keptuvėje su augaliniu aliejumi pakanka kiekvieną partiją apkepti po porą minučių iš kiekvienos pusės. Kepkite ant didelės ugnies, kol atsiras auksinė plutelė, bet baklažanas viduje liks pusiau žalias. Daržoves reikia nusausinti ant popierinio rankšluosčio, kuris sugers riebalų perteklių.
- Troškinkite keptuvėje: supjaustykite mažesniais gabalėliais ir troškinkite daug iš karto.
- Kepkite orkaitėje visus arba gabalėliais. Šį metodą rinkitės baklažanams, kuriais esate tikri. Prieš kepdami, odelę patepkite augaliniu aliejumi ir keliose vietose subadykite šakute arba dantų krapštuku, sudėkite ant kepimo skardos ir 30 minučių kepkite 180 laipsnių temperatūroje.
- Blanširuokite: 2–3 minutes pamirkykite verdančiame vandenyje. Išimkite kiaurasamčiu, nusausinkite ir užšaldykite.
Kaip ir kiek laikyti
Baklažanai, supjaustyti dideliais gabalėliais, užšaldomi ant plokščios lėkštės, atstumu vienas nuo kito, o tada perkeliami į maišelį ilgalaikiam laikymui. Taip jie nesulips.
Kubeliai ir batonėliai to nereikalauja, tačiau produktą reikia nedelsiant padalyti į porcijas. Atminkite taisyklę: daržovių negalima pakartotinai užšaldyti.
Daržoves šaldiklyje laikykite sandariame plastikiniame inde arba sandariame plastikiniame maišelyje. Tiks ir stikliniai indai su dangteliais, tačiau jie užims daugiau vietos.
Tinkamai užšaldytos daržovės gali būti laikomos iki 12 mėnesių. Tačiau po šešių mėnesių šaldiklyje jos pradės prarasti savo naudingas savybes. Todėl rekomenduojama iki pavasario sunaudoti rudens derlių.
Prieš verdant baklažanų atitirpinti nereikia.
Ką gaminti su šaldytais baklažanais
Viską, ką gamintumėte iš šviežių. Pavyzdžiui, troškinius ir sriubas. Daržovės bus puikus garnyras prie mėsos ir žuvies, jos bus gardus daržovių lazanijos.