Papasakosime, kaip teisingai virti kiaušinius, kiek laiko reikia virti vištų ir putpelių kiaušinius su lukštu, ir atskleisime paprastus būdus, kaip juos lengvai nulupti po virimo.
Nors virti kiaušiniai yra labai paprastas patiekalas, jų ruošime yra tam tikrų subtilybių. Pavyzdžiui, kai kurie virėjai mano, kad kiaušinius reikia dėti į verdantį vandenį, tačiau prieš tai juos apie pusvalandį reikėtų palaikyti kambario temperatūroje, kad dėl staigaus temperatūros pokyčio nesutrūkinėtų lukštas. Jei kiaušiniai dedami į šaltą vandenį, virimo laiką reikia skaičiuoti nuo užvirimo momento.
Kai kurie gydytojai rekomenduoja prieš virimą nuplauti kiaušinius muilu. Tačiau to daryti iš anksto nerekomenduojama – kiaušinio lukštas turi natūralų apsauginį sluoksnį, ir jei jį nuplausite per anksti, kiaušiniai suges tiesiog šaldytuve.
Kad kiaušinių lukštai nesutrūkinėtų virimo metu, į vandenį reikėtų įberti 1 arbatinį šaukštelį druskos vienam litrui vandens. O, kad išvirusius kiaušinius būtų lengva nulupti, juos iš karto po virimo reikia sudėti į šaltą vandenį.
Kiek laiko virti kiaušinius, kad tryniai būtų minkšti?
Greičiausias ir paprasčiausias būdas paruošti kiaušinius – virti minkštai. Tokiu būdu trynys lieka skystas, o baltymas išorėje sukietėja.
Norėdami paruošti minkštai virtus kiaušinius, sudėkite juos į puodą ar katilėlį, užpilkite šaltu vandeniu taip, kad vanduo visiškai apsemtų kiaušinius, ir uždėkite virti. Užvirus vandeniui, sumažinkite kaitrą, kad kiaušiniai nesitrintų vienas į kitą ir nesutrūkinėtų lukštas. Virkite 3 minutes nuo užvirimo momento, tada perkelkite kiaušinius į šaltą vandenį.
Kiek laiko virti kiaušinius, kad tryniai būtų kieti?
Kietai virti kiaušiniai – saugiausias produktų vartojimo būdas. Pilnas terminis apdorojimas apsaugo nuo įvairių infekcijų. Juos reikia virti ilgiau nei 3 minutes. Mažus kiaušinius reikia virti apie 8 minutes, o naminių vištų – apie 10 minučių nuo užvirimo momento.
Kiaušinių virimo lentelė:
Kiaušinio virimo laikas | Virimo rezultatas | Aprašymas |
---|---|---|
3–4 minutės | Minkštas virimas | Skystas trynys, švelnus baltymas |
5–6 minutės | Vidutiniškai minkštas | Dalinai sukietėjęs trynys, minkštas baltymas |
7–8 minutės | Kietas virimas | Kietas trynys, kietas baltymas |
9–12 minutės | Labai kietas virimas | Pilnai sukietėjęs trynys ir baltymas |