Koldūnų gaminimas gali būti keblus, o viena iš dažniausių klaidų – jų įmetimas į verdantį vandenį. Kulinarijos ekspertai paaiškina, kodėl šis metodas yra klaidingas.
Daugelis žmonių susiduria su problema, kai koldūnai verdant puode sulūžta arba sulimpa. Tokios situacijos gali neigiamai paveikti tiek patiekalo išvaizdą, tiek skonį. Virėjai paaiškina tokių atvejų priežastis ir siūlo sprendimus, kaip jų išvengti.
Kodėl koldūnai subyra verdančiame vandenyje?
Viena dažniausių klaidų gaminant koldūnus – jų panardinimas į verdantį vandenį. „Šeimininkės dažnai susiduria su problema, kad koldūnai verdančiame vandenyje subyra, todėl įdarą ir tešlą tenka dėti atskirai į lėkštę.“
Taip nutinka dėl staigių temperatūros pokyčių. Įmetus šaldytus koldūnus į verdantį vandenį, tešla greitai sprogsta, todėl jų struktūra suyra. „Dėl temperatūros skirtumo koldūnai sprogsta ir subyra. Geriau juos mesti į puodą, kai vanduo jau karštas, bet dar neužverda“, – pabrėžia virėjai.
Kodėl koldūnai limpa kartu?
Kita priežastis, kodėl koldūnai gali sulipti verdant, yra krakmolo buvimas jų paviršiuje. Patekęs į verdantį vandenį, krakmolas sulimpa, todėl koldūnai tampa lipnūs:
„Panardinus koldūnus į verdantį vandenį, tešlos paviršiuje esantis krakmolas praranda savo savybes. Dėl to koldūnai sulimpa“, – pabrėžia virėjai.
Šis procesas ne tik sugadina maisto išvaizdą, bet ir sumažina jo apetitą.
Kaip teisingai paruošti koldūnus?
Kad koldūnai nesuskiltų ir nesuliptų, verta vadovautis keliais paprastais patarimais. Pirmiausia koldūnus kelias minutes pamirkykite šaltame vandenyje, o tada įmeskite į šviežiai virintą vandenį. Tai padės išvengti tešlos įtrūkimų ir išlaikyti formą:
„Koldūnai nesusprogs ir išvirs labai skanūs, jei juos įmesite į ką tik užvirusį vandenį, pabuvę kelias minutes šaltame vandenyje“, – pataria virėjai.
Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į vandens kiekį puode. Kad koldūnai nesuliptų ir išvirtų tolygiai, reikia naudoti pakankamai vandens. Rekomenduojama 500 gramų koldūnų pilti 1,5–2 litrus vandens.
„Koldūnų puode negalima traiškyti. 500 gramų pusgaminių reikia 1,5–2 litrų vandens.”
Be to, norint pagerinti koldūnų skonį, į vandenį galite įdėti lauro lapą ir 2–3 pipirų grūdelius.