Lenkijoje jos dažniausiai baigia šunų dubenyje, tačiau lietuviai ir anglai jas vertina kaip skanų užkandį. Kiaulės ausys – nepakankamai įvertintas maisto produktas, kupinas kolageno ir mineralų.
Lenkijoje šiandien su jomis elgiamasi kaip su atliekomis arba perkamos šunims graužti. Tuo tarpu tiek lietuviai, tiek anglai mėgsta jas patiekti kaip užkandį. Galbūt verta pamiršti stereotipus ir patiems jas išbandyti.
Kažkada buvo delikatesas
Gerokai ankščiau Lenkijoje kiaulių ausys taip pat buvo laikomos delikatesu, tačiau pasibaigus komunistinei erai, kai subproduktai buvo labiau ekonominė būtinybė nei sąmoningas pasirinkimas, tokie delikatesai įgijo blogą reputaciją. Nepaisant to, Baltijos šalyse ir Anglijoje šis užkandis išlieka labai populiarus. Traškios kiaulių ausys yra įprasta barų vaišių dalis.
Universalumas ir maistinė vertė
Lietuviai ir anglai kiaulių ausis vertina dėl jų universalumo, skonio ir tekstūros. Jos dažnai mėgstamos rūkytos arba keptos kaip užkandis, bet taip pat dedamos į sriubas ir salotas. Tinkamas paruošimas yra paprastas, nors ir užima nemažai laiko – prieš dedant ausis į keptuvę, jas reikia bent valandą pavirti daržovių sultinyje.
Nereikia skubėti, nes jos tampa maloniai minkštos tik po pakankamai ilgo virimo. Šis užkandis kupinas maistinių medžiagų – baltymų, geležies, cinko ir vitamino B12. Tačiau didžiausias privalumas yra tas, kad kiaulių ausyse gausu kolageno, kuris svarbus ne tik odos stangrumui, bet ir sveikiems sąnariams, sausgyslėms bei dantims.

Kaip pasigaminti namuose
Rūkytos kiaulių ausys yra populiarus užkandis Baltijos šalyse, tačiau namuose jas lengviau pasigaminti pakepintas džiūvėsėliuose. Patiekiamos šiltos su krienų, garstyčių arba česnakų padažu.
Reikalingi produktai:
- 6–7 kiaulės ausys
- 1 litras daržovių sultinio
- 2 kiaušiniai
- 1 puodelis miltų
- 1 puodelis džiūvėsėlių
- Mėgstami prieskoniai (pavyzdžiui, paprika ar granuliuotas česnakus)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Kepimo aliejus
Paruošimo eiga:
Pirmiausia nuvalykite ir nuplaukite kiaulių ausis, tada jas nuplikykite verdančiame vandenyje. Nupylę vandenį, sudėkite ausis į puodą, užpilkite daržovių sultinį ir virkite ant silpnos ugnies apie valandą. Išvirtas ausis nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
Dubenyje išplakite kiaušinius su druska ir pipirais. Atskirose lėkštėse paruoškite miltus ir džiūvėsėlius, sumaišytus su pasirinktais prieskoniais. Išvirtas ausis supjaustykite mažesniais gabalėliais arba juostelėmis ir kiekvieną gabalėlį pirmiausia pamirkykite miltuose, tada kiaušinyje ir galiausiai džiūvėsėliuose.
Kepkite keptuvėje su gausiu kiekiu įkaitinto aliejaus iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Iškepus sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų perteklinis riebalų kiekis. Patiekite šiltas su pamėgtu padažu.
