Kai obuolių per daug, rūsys pilnas uogienės ir marmelado, džiovintų vaisių taip pat užtenka, o šarlotės nebenori, puikus pasirinkimas – marmeladas. Jis paruošiamas paprastai ir be jokių tirštiklių.
Pasiruošimas
Norint pagaminti skanų ir sveiką marmeladą, obuolius reikia virti lėtai. Tada jie įgaus nuostabią spalvą, skonį ir aromatą.
Pirmiausia:
- Nuplaukite vaisius
- Būtinai pašalinkite sėklalizdžius
- Palikite žievelę – joje yra daugiausia pektino, dėl kurio marmeladą galima gaminti be papildomų tirštiklių
Gaminimo procesas
1. Virimas
Kiekvienam kilogramui obuolių reikės tik 1 stiklinės vandens (tai būtina, kad pradžioje neprisviltų). Į puodą su obuoliais supilkite vandenį, uždėkite ant silpnos ugnies ir virkite, kol jie visiškai suminkštės.
2. Tyrės paruošimas
- Masę išplakite trintuvu
- Pertrinkite per smulkų sietelį, kad gautumėte švelnią ir vienalytę tyrę
- Į gautą masę įberkite apie pusę kilogramo cukraus
- Kadangi tyrė dar karšta, maišant cukrus pamažu ištirps
3. Sutirštinimas
Tyrę vėl sudėkite ant viryklės, įjunkite vidutinę ugnį ir virkite nuolat maišydami. Iš pradžių ji bus skysta, bet pamažu pradės tirštėti ir atsilikti nuo puodo sienelių. Kai konsistencija bus tinkama, išjunkite.
Formavimas ir džiovinimas
- Paimkite kvadratinę arba stačiakampę formą
- Išklokite ją kepimo popieriumi
- Supilkite visą masę, gerai išlygindami
- Leiskite atvėsti
- Dar 1–2 dienoms padėkite į sausą vietą
Patiekimas
Kai marmeladas pakankamai sutirštės:
- Išimkite iš formos
- Supjaustykite kubeliais arba rombais
- Kiekvieną gabalėlį galite apvolioti cukraus pudroje
- Jei nenorite papildomo cukraus, naudokite kukurūzų krakmolą
Laikymas: Marmeladą geriausia laikyti sandariai uždarytame stiklainyje arba inde.