Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Maisto gaminimo klaidos: laikas atsisakyti šių įpročių ir nebeperduoti jų naujajai kartai

Kokias klaidas darote virtuvėje
4 min. skaitymo

Daugelis mūsų brangina senus maisto gaminimo įpročius, paveldėtus iš ankstesnių kartų. Tačiau laikai keičiasi, o kartu su jais – ir mūsų supratimas apie maisto ruošą. Kai kurie įpročiai, kadaise laikyti norma, dabar pripažįstami pasenusiais, neefektyviais ar net pavojingais. Štai penkios dažnos maisto gaminimo klaidos, kurių verta atsisakyti, kad virtuvė taptų modernesnė, saugesnė ir skanesnė.

Makaronų skalavimas po virimo

Daugelis po makaronų virimo juos nuplauna šaltu vandeniu, tikėdami, kad taip pašalinamas krakmolo perteklius, o makaronai tampa „sveikesni“. Tačiau tai klaida. Krakmolo plėvelė ant makaronų paviršiaus padeda padažui geriau prilipti, sukurdama tobulą skonio ir tekstūros derinį. Nuplovus krakmolą, padažas tiesiog nuslysta, palikdamas lėkštės dugne balutę.

Išimtis: Makaronus galima plauti ruošiant šaltas salotas, kad jie nesuliptų.

Patarimas: Po virimo makaronus nusunkite ir iškart sumaišykite su padažu, kad išlaikytumėte jų lipnumą ir skonį.

Maisto matavimas šaukštais ir puodeliais

Senose kulinarijos knygose receptai dažnai nurodo ingredientus „stiklinėmis“ ar „šaukštais“. Anksčiau tai buvo patogu, nes virtuvinės svarstyklės nebuvo plačiai prieinamos. Tačiau šiuolaikinėje virtuvėje, kur indų dydžiai skiriasi, toks matavimas yra netikslus ir gali sugadinti patiekalą. Tikslus svorio matavimas gramais užtikrina nuoseklius rezultatus, ypač kepant, kur kiekvienas gramas yra svarbus.

Patarimas: Įsigykite virtuvines svarstykles – jos nebrangios ir padės tiksliai laikytis receptų.

Skysčio pylimas į miltus

Dažna klaida – pirmiausia suberti miltus, o tada pilti skystus ingredientus. Skirtingos miltų rūšys (pvz., kvietiniai, viso grūdo) turi skirtingą glitimo kiekį ir skysčių sugėrimo savybes, todėl tešla gali tapti per tiršta ar per lipni.

Patarimas: Pirmiausia sumaišykite skystus ingredientus ir pamažu berkite miltus, kol pasieksite norimą tešlos konsistenciją. Taip lengviau kontroliuoti tekstūrą.

Teisingas maisto gaminimas
Teisingas maisto gaminimas

Kepimo sodos „gesinimas“ actu šaukšte

Daugelis vis dar „gesina“ kepimo sodą actu šaukšte, manydami, kad tai būtina tešlos purumui. Tačiau taip didžioji dalis anglies dioksido (CO2), kuris turėtų kelti tešlą, išsiskiria į orą dar prieš patekdama į tešlą.

Patarimas: Kepimo sodą sumaišykite su sausais ingredientais, o rūgštį (actą, citrinos sultis ar kefyrą) – su skystais. Sumaišius šiuos mišinius, reakcija vyks tešloje, užtikrindama purumą. Alternatyva – naudokite kepimo miltelius, kurie jau turi subalansuotą sodos ir rūgšties derinį.

Visko pjaustymas vienu peiliu ir lenta

Naudoti tą patį peilį ir pjaustymo lentą mėsai, daržovėms, vaisiams ar žalumynams – įprasta, bet pavojinga praktika. Žalioje mėsoje ar žuvyje esančios bakterijos (pvz., salmonelės, E. coli) gali užteršti paruoštus valgyti produktus, sukeldamos apsinuodijimą maistu.

Patarimas: Turėkite bent dvi pjaustymo lentas (vieną – žaliai mėsai ir žuviai, kitą – daržovėms, vaisiams, duonai) ir 3–4 peilius skirtingiems produktams. Po kiekvieno naudojimo kruopščiai plaukite įrankius.

Apibendrinimas

Šie pasenę maisto gaminimo įpročiai – nuo makaronų skalavimo iki vieno peilio naudojimo – kadaise buvo norma, tačiau šiuolaikinėje virtuvėje jie trukdo pasiekti geriausius rezultatus ir gali kelti pavojų. Atsisakydami šių klaidų, ne tik pagerinsite patiekalų skonį ir tekstūrą, bet ir užtikrinsite didesnę higieną. Laikas atnaujinti savo kulinarinius įgūdžius ir perduoti naujajai kartai tik tai, kas iš tiesų veikia!

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.