Virtuvės entuziastai atranda naują kepimo erą – bemielę tešlą, kuri keičia įprastus kepimo standartus. Šis receptas tampa tikru atradimu tiems, kam įgriso laukti, kol tešla pakils, arba tiems, kurių kepiniai kitą dieną virsta sausais trupiniais.
Tradicinė mielinė tešla reikalauja kantrybės ir laiko – kartais tenka laukti kelias valandas, kol ji tinkamai iškils. O rezultatas? Dažnai jau kitą rytą bandelės tampa kietos, pyragaičiai praranda drėgmę, o skonis nebetoks ryškus.
Bemielė tešla sprendžia visas šias problemas. Jos paslaptis – kefyro ir sodos reakcija, kuri sukuria natūralų purumą be ilgo kildinimo proceso. Rezultatas stebina net patyrusius kepėjus.
Ingredientai sėkmingai tešlai
Receptui reikės:
- 250 ml kefyro arba natūralaus jogurto
- 1 kiaušinio
- 3 valgomųjų šaukštų saulėgrąžų aliejaus
- 1 valgomojo šaukšto cukraus
- Pusės arbatinio šaukštelio druskos
- Pusės arbatinio šaukštelio valgomosios sodos (būtinai užgesinti)
- 400-450 g kvietinių miltų
Paruošimo procesas
Pirmas žingsnis – dideliame inde sumaišykite visus skystus produktus: kefyrą, kiaušinį ir aliejų. Pridėkite cukrų bei druską, kruopščiai išmaišykite iki vienalytės masės.
Antras žingsnis – sodą užgesinkite keliomis acto arba šviežių citrinos sulčių lašais. Kai nustos putoti, supilkite į skystą masę.
Trečias žingsnis – miltus sijokite tiesiogiai į dubenį mažomis porcijomis. Minkykite tešlą, kol ji taps vienalytė ir šiek tiek lipni prie rankų. Svarbu neperdėti su miltais.
Ketvirtas žingsnis – uždenkite indą švaria servetėle ar maisto plėvele. Palikite ramybėje 10-15 minučių – per tą laiką miltų glitimas „atsipalaiduos”, o tešla taps elastingesnė.
Penktas žingsnis – tešla paruošta! Galite iš karto formuoti pyragaičius, kočioti picos padą ar gaminti bandeles.
Profesionalų gudrybės
Pagrindinis sėkmės principas – tešlos konsistencija. Ji turi būti minkštesnė nei įprasta mielinė tešla. Jei pridėsite per daug miltų, kepiniai bus standūs ir greitai išdžius.
Kefyro temperatūra taip pat svarbi. Kambario temperatūros produktai geriau susimaišo ir aktyviau reaguoja su soda. Jei kefyras ką tik iš šaldytuvo, palaikykite jį virtuvėje bent 30 minučių prieš naudojimą.
Sodą galite pakeisti kepimo milteliais – naudokite 1 arbatinį šaukštelį. Tačiau su soda kepiniai būna puresni ir ilgiau išlieka švieži.
Universalus pritaikymas
Ši tešla tinka beveik viskam. Iš jos galite kepti:
- Saldžius pyragaičius su uogiene ar varške
- Sūrius užkandžius su šonine ar sūriu
- Picos padą (plonai iškočiotą)
- Spurgas (keptas aliejuje)
- Net koldūnus
Laikymo ypatybės
Didžiausias šios tešlos privalumas – kepinių šviežumas. Trečią dieną pyragaičiai vis dar bus minkšti ir kvapnūs. Laikykite juos sandariai uždarytame inde arba suvyniotus į maistinę plėvelę.
Pačią tešlą galite laikyti šaldytuve iki 2 parų, uždengtą plėvele. Prieš naudojimą leiskite jai sušilti iki kambario temperatūros.
Šis receptas tampa tikru išsigelbėjimu, kai netikėtai užklumpa svečiai arba norisi šviežių kepinių pusryčiams, bet nėra laiko laukti, kol pakils mielinė tešla.