Traškūs, sultingi ir sveiki – būtent tokie bus jūsų kopūstai, jei į juos įdėsite saują „slaptojo” ingrediento. Paragavę pasakysite tą patį.
Paprasti, bet neįkainojami šeimos patarimai. Ypač kalbant apie naminius ruošinius. Juk kas gali būti geriau žiemą už stiklainį traškių, sultingų ir kvapnių raugintų kopūstų? Todėl dalijamės su jumis receptu, kurio pagrindinė savybė – maža, bet labai svarbi paslaptis.
Kodėl rauginti kopūstai kartais būna minkšti
Daugelis žmonių yra susidūrę su situacija, kai vietoj traškių kopūstų jie gauna minkštą masę, kuri po kelių savaičių praranda skonį. Priežastys gali būti skirtingos:
- per smulkiai supjaustyti gabalėliai;
- neteisingas druskos kiekis;
- priespaudos trūkumas;
- per šilta sandėliavimo vieta.
Tačiau net ir laikantis visų šių taisyklių, rezultatas gali būti nenuspėjamas. Ir čia į pagalbą ateina maža gudrybė, kurią žinojo mūsų močiutės.
Slaptas ingredientas
Pasirodo, į raugintus kopūstus reikia įdėti saują spanguolių. Būtent jos kopūstus padaro ne tik traškius, bet ir suteikia ypatingo gaivumo bei lengvo saldžiarūgščio skonio. Uogos veikia kaip natūralus konservantas: jos neleidžia per greitai rūgti ir tuo pačiu išsaugo kopūstų lapų elastingumą.
Kaip tinkamai fermentuoti su spanguolėmis
- Susmulkinkite vidutinio dydžio kopūstų galvutes.
- Įdėkite tarkuotų morkų (dėl spalvos ir saldumo).
- Įberkite 20 g druskos 1 kg daržovių.
- Kopūstus sutrinkite rankomis, kad išsiskirtų sultys.
- Į indą ar stiklainį dėkite sluoksniais: kopūstus, šiek tiek spanguolių, vėl kopūstus.
- Gerai sutankinkite, kad išsiskirtų sultys ir būtų pašalintas oras.
- Uždenkite marle ir 2–3 dienas palaikykite šiltoje vietoje, po to perkelkite į vėsią vietą.
Kartais tikrojo gardumo paslaptis slypi smulkmenose. Rauginti kopūstai su spanguolėmis yra ne tik tradicinis užkandis, bet ir būdas paįvairinti žiemos stalą.