Agurkų salotas su grietine pažįsta kiekvienas lietuvis – tai paprastas patiekalas, be kurio neįsivaizduojame nei kotletų, nei virtų bulvių su krapais. Nors receptas atrodo paprastas, ne visiems pavyksta pasiekti tą tikrąjį skonį. Turbūt ne vienas prisimename, kad močiutės agurkų salotos visada būdavo kažkuo ypatingos – kremiškos, gaivios ir turinčios tą neapsakomą „kažką”.
Paslaptis – tinkamai paruoštas svogūnas
Svogūnas agurkų salotose gali būti tikras skonio raktus, bet tik jei žinote, kaip jį paruošti. Tiesiog supjaustytas žalias svogūnas dažnai būna per daug aitrus ir kartus. Jo intensyvus skonis užgožia švelnų agurkų ir grietinės derinį, o valgantieji jaučia nemalonų deginimą burnoje.
Štai kodėl svogūno paruošimas yra toks svarbus. Reikia ne tik plonai supjaustyti, bet ir pašalinti aštrumą, išgaunant natūralų saldumą. Už tą nepageidaujamą „geliantį” skonį atsakingi svogūne esantys sieros junginiai.
Paprastas triukas, darantis stebuklus
Močiutė svogūną visada supjaustydavo plonais pusžiedžiais, pabarstydavo žiupsneliu druskos ir trupučiu cukraus. Išmaišiusi palikdavo 10-15 minučių. Kai svogūnas išleisdavo sultis, lengvai nuspausdavo perteklių ir tik tada dėdavo į salotas.
Rezultatas? Svogūnas tampa švelnus, praranda aštrumą, bet išlaiko skonį ir net įgauna lengvo saldumo. Toks svogūnas idealiai papildo agurkų salotų skonį, o ne jį nustelbia.
Kodėl tai veikia?
Druska osmoso būdu ištraukia iš svogūno vandenį kartu su aštriais junginiais. Cukrus subalansuoja likusį kartumą ir prideda malonaus saldumo. Taip paruoštas svogūnas tampa ne tik švelnesnis, bet ir lengviau virškinamas.
Pabandykite šį triuką – ir jūsų agurkų salotos irgi turės tą nepakartojamą „močiutės skonį”, kurį prisimena ne viena karta.