Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Močiutės tai žinojo nuo neatmenamų laikų: kad šermukšnių sirupas nebūtų kartus, tereikia laukti gamtos ženklo ir įdėti vieną vaisių – rezultatas jus nustebins

Šermukšnis
3 min. skaitymo

Šermukšnių uogos yra gražios ir skanios, tačiau daugelį atbaido jų kartus skonis. Sprendimas stebėtinai paprastas: nuimkite derlių po pirmųjų šalnų (arba užšaldykite) ir sumaišykite su obuoliu. Štai patikrintas ir patikimas gardaus, vitaminų prisotinto ir kartumo neturinčio šermukšnių-obuolių sirupo receptas.

Šermukšnių uogose yra taninų ir organinių rūgščių, kurios sukelia kartumą. Žema temperatūra per pirmąsias šalnas natūraliai suskaido kai kurias šias medžiagas ir padidina juntamą saldumą. Jei šalnos dar neatėjo, tą patį efektą galite pasiekti laikydami uogas šaldiklyje 48 valandas.

Du tobulo skonio raktai: šaltis ir obuolys

Šalna „sutramdo“ šermukšnį, o obuolys prideda natūralaus saldumo, pektino ir užbaigia aromatą. Kartu jie sukuria harmoningą sirupą, kuriame šermukšnis groja pirmuoju smuiku be kartaus poskonio.

Vaisių derliaus nuėmimas ir paruošimas

  • Rinkitės ryškiaspalves šermukšnių kekes atokiau nuo kelių. Nuskinkite kotelius, nuplaukite ir užšaldykite (natūraliai arba šaldiklyje).
  • Rinkitės saldžius, sultingus obuolius, geriausia – vietines veisles.
Šermukšnių arbata
Šermukšnių arbata

Receptas: kartumo neturintis šermukšnių ir obuolių sirupas (apie 1,5–2 l)

Ingredientai:

  • 1 kg šermukšnių uogų (šaldytų/atšaldytų)
  • 1 kg obuolių
  • 1,5 l vandens
  • Cukraus (apie 1 kg 1 l sulčių)
  • 1 citrinos sultys

Paruošimo būdas:

  1. Šermukšnių uogas ir kubeliais pjaustytus obuolius sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu.
  2. Virkite lėtai 30–40 minučių, kol visiškai suminkštės.
  3. Leiskite šiek tiek atvėsti ir perkoškite per marlę. Kad sirupas būtų skaidrus, leiskite jam nuvarvėti; perkošus sirupas bus tirštesnis, bet šiek tiek drumstas.
  4. Pamatuokite sultis, įberkite cukraus (apie 1 kg/1 l) ir citrinos sulčių. Kaitinkite ant silpnos ugnies 10 minučių, kol cukrus ištirps.
  5. Karštą sirupą supilstykite į sterilius butelius, užsandarinkite ir palikite atvėsti apverstus aukštyn kojomis.

Kaip vartoti sirupą

  • Įpilkite į gazuotą vandenį, kad gautumėte gaivinantį limonadą.
  • Naudokite žiemos arbatoms, blynams, jogurtui arba kaip glajų žvėrienai ir gencijonų tipo sūriams.

Variantai ir prieskoniai

  • Įberkite žiupsnelį vanilės, ekologiško apelsino žievelės, cinamono ar imbiero.
  • Mažiau šermukšnių ir daugiau obuolių (pvz., 1:2 santykis) suteiks švelnesnį skonį, idealų vaikams.

Sauga ir sandėliavimas

  • Laikykite sirupą tamsioje, vėsioje vietoje. Atidarius laikykite šaldytuve ir suvartokite per 3–4 savaites.
  • Šermukšnių uogas visada išvirkite.
  • Dėl mitybos apribojimų cukraus kiekį galima koreguoti arba atvėsus pakeisti medumi.

Išvada

Kai šermukšnių uogoms duosite šalnų ir patikimą partnerį – obuolį – jos jus apdovanos kilniu rudens skonio sirupu. Paprastas procesas, jokio kartumo ir pilnas buteliukas vitaminų džiaugsmo žiemai.

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.