Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Naminis graikiškas jogurtas iš dviejų ingredientų: sutaupykite pinigų ir mėgaukitės sveikai

Naminis jogurtas
5 min. skaitymo

Norite mėgautis kreminiu graikiško jogurto skoniu be didelių parduotuvėje pirkto jogurto kainų? Naminį jogurtą lengva pasigaminti vos iš dviejų ingredientų, be to, jis ne tik skanus, bet ir sveikas. Šiame straipsnyje žingsnis po žingsnio paaiškinsime, kaip pasigaminti jogurtą namuose – sutaupysite pinigų ir gaminsite puikų priedą pusryčiams ar kitiems patiekalams. Skaitykite toliau ir pradėkite gaminti naminį jogurtą jau šiandien – jūsų skonio receptoriai ir piniginė jums padėkos!

Kodėl graikiškas jogurtas yra sveikas pasirinkimas?

Graikiškas jogurtas yra tirštas ir kreminis, nes iš jo pašalintos išrūgos, todėl jis maistingesnis nei įprastas jogurtas. Jame yra mažiau cukraus, gausu probiotikų, kurie palaiko žarnyno sveikatą, ir daug baltymų, skatinančių raumenų atsistatymą. Be to, jame esantis fosforas stiprina kaulus ir gali padėti kontroliuoti svorį.

Parduotuvėje pirktas jogurtas gali būti brangus, bet naminis jogurtas yra įperkamas ir suteikia laisvę į jį įdėti tokių priedų kaip medus, riešutai ar uogos. Pasigaminkite jogurto ir pagardinkite jį mėgstamais vaisiais – akimirksniu turėsite sveiką skanėstą!

Graikiško jogurto gaminimo priemonės ir ingredientai

Naminio jogurto gaminimui nereikia jokių specialių įrankių – tereikia šių:

Ingredientai:

  • 1 litras pieno (pasterizuotas pieno puikiai tinka, bet riebesnio pieno rezultatas bus kremingesnis)
  • 2 šaukštai natūralaus jogurto (įsitikinkite, kad jame yra aktyviųjų probiotikų, be cukraus ar kvapiųjų medžiagų)

Įrankiai:

  • Katilas
  • Termometras (nebūtina, bet naudinga)
  • Sietuvas ir filtravimo audinys (pavyzdžiui, marlė)
  • Dubuo ir indas su dangčiu

Įsitikinkite, kad jogurtas yra šviežias ir jame yra gyvų bakterijų – tai sėkmingo jogurto gaminimo raktas.

Naminio jogurto gaminimas
Naminio jogurto gaminimas

Žingsnis po žingsnio instrukcijos

Atlikite šiuos paprastus veiksmus ir gausite tobulą naminį jogurtą:

1. Pieno pašildymas: supilkite pieną į puodą ir pašildykite iki maždaug 85 °C (beveik virimo temperatūros, bet neleiskite užvirti). Taip baltymai sukrešės ir bus užtikrinta kreminė konsistencija.

2. Atvėsinkite pieną: leiskite pienui atvėsti iki maždaug 45 °C – tai ideali temperatūra probiotikams. Temperatūrą galite patikrinti pirštu: jis turėtų būti šiltas, bet ne deginantis.

3. Įpilkite jogurto: atskirame dubenyje sumaišykite 2 šaukštus paprasto jogurto su nedideliu kiekiu šilto pieno, tada supilkite mišinį į likusį pieną. Gerai išmaišykite.

4. Leiskite fermentuotis: uždenkite indą ir laikykite šiltoje vietoje 6–8 valandas. Kuo ilgiau laikysite jogurtą, tuo tirštesnis ir rūgštesnis jis taps. Galite naudoti išjungtą orkaitę arba apvynioti indą rankšluosčiu.

5. Nukoškite jogurtą: supilkite jogurtą į marle išklotą sietelį ir leiskite išrūgoms nuvarvėti šaldytuve 2–3 valandas. Taip jogurtas taps tirštas ir kreminis.

Patarimas: nusausintas išrūgas išsaugokite ir naudokite kepiniams ar kokteiliams – jose gausu maistinių medžiagų!

Kaip naudoti naminį graikišką jogurtą?

Naminis jogurtas yra universalus ingredientas, kurį galite naudoti įvairiais būdais:

  • Pusryčiams: įdėkite medaus, uogų ar riešutų, kad gautumėte sveiką skanėstą.
  • Padažuose: sumaišykite jogurtą su žolelėmis ir citrina, kad pagamintumėte salotų padažą.
  • Kepant: kepiniuose grietinėlę arba grietinę pakeiskite jogurtu.
  • Kokteiliuose: įdėkite jogurto, kad suteiktumėte sotumo jausmą ir baltymų.

Pasigaminkite pusryčių dubenėlį iš jogurto, granolos ir šviežių vaisių – sveikai ir skaniai pradėkite dieną!

Taupykite pinigus ir mėgaukitės sveikais privalumais

Naminis jogurtas yra ne tik sveikas, bet ir nebrangus. Parduotuvėje pirktas graikiškas jogurtas gali kainuoti kelis eurus už stiklainį, bet kai jį gaminate namuose, litras jogurto kainuoja tik tiek pat, kiek pienas ir nedidelis kiekis jogurto. Be to, skonį galite pritaikyti pagal savo skonį be jokių priedų.

Papildomi patarimai sėkmei:

  • Jogurtą laikykite šaldytuve ir suvartokite per savaitę
  • Dalį jogurto naudokite kaip raugą kitai partijai
  • Įsitikinkite, kad indai yra švarūs, kad išvengtumėte bakterijų
  • Pabandykite pridėti vanilės arba cinamono, kad suteiktumėte šiek tiek skonio

Pagaminkite dvigubą porciją ir užšaldykite jogurtą mažomis porcijomis – taip visada turėsite paruošto naminio jogurto!

Išvada

Naminis jogurtas – paprastas būdas į virtuvę įnešti sveikos prabangos. Vos su dviem ingredientais galite pasigaminti kreminį skanėstą, kuris palaiko žarnyno sveikatą ir taupo pinigus. Tai taip pat smagus projektas, teikiantis pasitenkinimą su kiekvienu šaukštu.

Dabar jūsų eilė! Kitą kartą apsipirkdami nusipirkite pieno ir jogurto, pasigaminkite savo graikišką jogurtą ir mėgaukitės sveiku skanėstu be jokių papildomų išlaidų!

Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.