Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

Ne morkų pyragas, o kulinarinis šedevras! 30 minučių, bet restorano skonio: kepu jį nuolat kartą per savaitę

Morkų pyragas kaip šedevras
4 min. skaitymo

Kai pirmą kartą paragavau šį morkų pyragą draugės gimtadienio šventėje, negalėjau patikėti, kad jis pagamintas namuose. Drėgnas, aromatingas, su tobulu prieskonių balansu – atrodė lyg būtų atneštas iš brangaus konditerijos namelio. O kai sužinojau, kad jam pagaminti reikia vos 30 minučių, iškart paprašiau recepto. Dabar jį kepu bent kartą per savaitę, ir kiekvieną kartą namai pakvimpa šiluma ir jaukumu.

Kodėl šis pyragas ypatingas?

Paslaptis slypi paprastume ir kruopščiai subalansuotose proporcijose. Nereikia jokių brangių ingredientų ar sudėtingų technikų – tik šviežios morkos, kokybiški prieskoniai ir truputis meilės. Rezultatas? Pyragas, kurio skonis ir tekstūra prilygsta restorano desertams.

Ingredientai (12 porcijų)

Pagrindinei tešlai:

  • 2 stiklinės (250 g) universalių miltų
  • 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo sodos
  • 1 arbatinis šaukštelis malto cinamono
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto muskato riešuto
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 4 kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • 1 stiklinė (200 g) rudojo cukraus
  • 3/4 stiklinės (180 ml) saulėgrąžų aliejaus
  • 3 stiklinės (300 g) smulkiai tarkuotų morkų
  • 1/2 stiklinės (60 g) kapotų graikinių riešutų (nebūtina)
  • 1/2 stiklinės (75 g) razinų (nebūtina)

Kreminė sūrio glazūra (nebūtina, bet labai rekomenduojama):

  • 200 g kreminio sūrio (kambario temperatūros)
  • 50 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 1 stiklinė (120 g) cukraus pudros
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
Skanus morkų pyragas
Skanus morkų pyragas

Paruošimas

1. Pasiruošimas (5 minutės) Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepimo formą (apie 23×33 cm arba apvalią 26 cm skersmens) ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais arba išklokite kepimo popieriumi.

2. Sausi ingredientai (3 minutės) Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kepimo sodą, cinamoną, muskato riešutą ir druską. Gerai išmaišykite šakute, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.

3. Drėgni ingredientai (5 minutės) Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius su ruduoju cukrumi, kol masė taps puri ir šviesi (apie 2-3 minutes). Plakant lėtai supilkite aliejų plona srovele.

4. Tešlos formavimas (5 minutės) Į kiaušinių masę dalimis įmaišykite sausų ingredientų mišinį, maišydami mentele arba plaktuvu mažu greičiu. Kai tešla beveik vienalytė, įmaišykite tarkuotas morkas, riešutus ir razinas (jei naudojate).

5. Kepimas (20-25 minutės) Tešlą supilkite į paruoštą formą ir tolygiai paskirstykite. Kepkite 20-25 minutes, kol įsmeigtas medinis pagaliukas išlenda švarus. Svarbu neperkepti – pyragas turi likti drėgnas!

6. Atvėsinimas ir puošimas (5 minutės + atvėsinimo laikas) Išėmę iš orkaitės, palikite pyragą formoje 10 minučių, tada išverskite ant grotelių visiškai atvėsti. Kol pyragas vėsta, paruoškite glazūrą: išplakite kreminį sūrį su sviestu, įmaišykite cukraus pudrą ir vanilę. Aptepkite atvėsusį pyragą.

Profesionalūs patarimai

  • Tekstūros paslaptis: Morkas tarkuokite kuo smulkiau – tai užtikrins tolygų drėgnumą ir švelnią tekstūrą. Stambi tarka paliks nemalonius gabalėlius.
  • Prieskonių balansas: Nepraleiskite muskato riešuto! Būtent jis suteikia tam tikro rafinuotumo, kuris išskiria šį pyragą iš eilinių.
  • Drėgnumo garantija: Aliejus, o ne sviestas – štai kas užtikrina ilgalaikį pyrago drėgnumą. Pyragas išlieka minkštas net po 3-4 dienų!
  • Laikymas: Pyragą su glazūra laikykite šaldytuve iki 5 dienų, sandariai uždengę. Be glazūros – kambario temperatūroje iki 3 dienų, suvyniotą į maistinę plėvelę.

Kodėl verta išbandyti?

Šis receptas tapo mano savaitės rutinos dalimi ne veltui. Paprastas paruošimas, prieinami ingredientai ir fantastiškas rezultatas – ko daugiau reikia? Vaikai valgo net morkas nemėgstantys, o svečiai visada prašo recepto. Tai ne tiesiog pyragas – tai jaukumo ir šilumos simbolis, kurį galite sukurti savo virtuvėje vos per pusvalandį.

Išbandykite šį savaitgalį – garantuoju, kad ir jūsų namuose šis receptas taps mėgstamiausiu!

Pasidalinkite šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Primename: kviečiame diskutuoti pagarbiai ir laikytis bendravimo etiketo. Nepagarbūs, įžeidžiantys ar neapykantą skatinantys komentarai bus šalinami. Ačiū už supratingumą!

Komentuodami sutinkate, kad jūsų pateikti duomenys gali būti tvarkomi pagal mūsų privatumo taisykles.