Kartais geriausi receptai ateina iš pačių netikėčiausių vietų – šį, pavyzdžiui, nugirdau mikroautobuse. Dvi moterys kalbėjosi apie „bulves su staigmena“, kurias viena iš jų buvo atsinešusi į darbą. Kolegos ne tik išgraibstė, bet ir prašė recepto. Grįžusi namo pabandžiau – ir dabar gaminu beveik kiekvieną savaitę. Patiekalas paprastas, greitas, o skonis toks, kad net vaikai prašo pakartoti.
Reikės:
- 6 bulvių
- 250 g mėsos (tinka vištiena, kiauliena, jautiena arba malta mėsa)
- ½ svogūno
- 1 pomidoro
- apie 50 g tarkuoto sūrio (mocarelos, „rusiško“ ar bet kurio kieto)
- keletos šaukštų bešamelio padažo (arba grietinės ar majonezo)
- druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį
- šiek tiek aliejaus kepimui ir bulvėms aptepti

Paruošimas
1. Įdaras
Jei naudojate gabalinę mėsą, smulkiai ją supjaustykite.
Svogūną ir pomidorą taip pat susmulkinkite (pomidorą galite trumpai applikyti verdančiu vandeniu ir nulupti).
Visus ingredientus pakepinkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, pagardinkite druska ir pipirais.
Kai mėsa suminkštėja ir lengvai apskrunda, perkelkite į dubenį ir šiek tiek atvėsinkite.
2. Bulvės
Nulupkite bulves ir išskobkite jų vidų – padarykite mažas „valtelės“ formos ertmes.
Palikite apie 3–5 mm storio sieneles. Jei turite laiko, bulves galite trumpai apvirti – jos kepdamos suminkštės greičiau.
Kiekvieną bulvę patepkite aliejaus ir mėgstamų prieskonių mišiniu (pavyzdžiui, krapais, česnaku ar papriku).
3. Kepimas
Bulvių valteles sudėkite į kepimo skardą ir kepkite 200 °C temperatūroje 15–20 minučių, kol šiek tiek suminkštės ir apskrus.
Tada išimkite, pripildykite paruošto mėsos įdaro, užpilkite bešamelio (arba grietinės ar majonezo) ir pabarstykite tarkuotu sūriu.
Vėl dėkite į orkaitę dar 5–7 minutėms, kol sūris išsilydys ir taps auksinis.
Norite tobulos versijos?
Galite naudoti naminį bešamelio padažą:
- Įkaitinkite stiklinę pieno (bet ne užvirkite).
- Atskirai keptuvėje ištirpinkite 2 arbatinius šaukštelius sviesto, įberkite 1 šaukštą miltų ir maišykite.
- Palaipsniui supilkite šiltą pieną, maišydami, kol masė sutirštės.
- Pagardinkite žiupsneliu druskos, muskato riešuto ar pipirų.
Kaip patiekti
Šios bulvės su staigmena tinka ir vakarienei, ir sočiai pietų porcijai.
Patiekite su šviežiomis salotomis, daržovėmis arba tiesiog su grietine.
Rezultatas – minkštos bulvės su sultingu mėsos įdaru, švelniu padažu ir apskrudusiu sūrio sluoksniu.
Per 25 minutes – karštas, gardus ir išvaizdus patiekalas, kurį gaminsite ne kartą.

